Suntem urmăriţi!

38Comentarii
Suntem urmăriţi!
Incepand de astazi, toate convorbirile telefonice, sms-urile si e-mailurile romanilor vor fi interceptate si puse la pastrare pentru sase luni * MAI, Parchetul, SRI si SIE vor avea oricand acces la aceste date pe baza unei simple ordonante semnate de procuror

Azi intra in vigoare prevederile Legii nr. 298/2008 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de comunicatii. Practic, din acest moment, tuturor romanilor le vor fi monitorizate toate convorbirile telefonice si toate e-mailurile.

Informatiile vor fi stocate intr-o imensa baza de date si se va sti cu exactitate cine ne va suna, de pe ce numar si din ce loc, pe cine vom suna, unde ne aflam in momentul cand am dat telefon, toate datele de identificare a persoanei cu care vorbim la telefon, locul unde aceasta se afla cand a vorbit cu noi, ce model de telefon folosim, identitatea internationala de abonat mobil (IMSI) a apelantului si apelatului si identitatea internationala a echipamentului mobil (IMEI) a apelantului si apelatului.

Bazele de date vor fi administrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice si vor putea fi accesate doar de catre autoritatile com­petente, spune legea. Nimeni si nimic nu ne poate garanta insa, ca respectivele baze de date nu vor fi accesate ilegal in diferite scopuri.

Pana la adoptarea acestei legi, serviciile secrete puteau avea acces la asemenea informatii numai daca dispuneau de un mandat de interceptare semnat de un judecator. In noile conditii, toti abonatii companiilor de telefonie mobila si fixa vor fi monitorizati, iar datele obtinute vor fi prelucrate si stocate pentru o perioada de sase luni, indiferent daca au intrat sau nu in atentia vreunui serviciu de informatii.

SMS-uri si e-mail-uri Incepand din 20 ianuarie, toti operatorii de telefonie mobila vor fi obligati sa stocheze si urmatoarele date despre SMS-urile pe care le trimitem: de unde le tri­mitem, cui trans­mitem un mesaj si cand trimitem respectivul SMS. Si asta nu este tot. Ne vor fi monito­rizate si urma­toarele date despre e-mai­lurile noas­tre: de unde tri­mitem e-mailul, data si ora la care ne conectam la internet, cui trimi­tem e-mailul (adre­sa IP si numele si adresa fizica a abonatului) si data si ora la care ne deconectam de la internet. Toti providerii de internet vor fi obligati sa stocheze timp de sase luni date despre navigarea noastra pe internet si identificarea dupa IP (daca nu sunt folosite programe specializate de mascare a acestuia) a locatiei fizice a calculatorului si toate adresele de internet pe care le accesam. Mai putina intimitate Prin intrarea in vigoare a prevederilor Legii nr. 298/2008, dreptul romanilor la intimitate este redus la minim.

Practic, din cauza tehnologiilor avansate nu vom mai fi niciodata siguri ca anumite lucruri din viata noastra nu vor fi aflate legal sau ilegal de anumite institutii sau persoane. In continuare, va prezentam cele mai importante articole din aceasta lege care va deschide o noua Cutie a Pandorei. Legea “Ochiul si timpanul”

Art. 1. (2) Prezenta lege se aplica datelor de trafic si de localizare a persoanelor fizice si juridice, precum si datelor conexe necesare pentru identificarea abonatului sau a utilizatorului inregistrat.

Art. 3. – (1) Furnizorii de retele publice de comunicatii si furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului au obligatia de a asigura, pe cheltuiala proprie, crearea si administrarea unei baze de date in format electronic, in vederea retinerii urmatoarelor categorii de date, in masura in care sunt generate sau prelucrate de acestia: a) date necesare pentru urmarirea si identificarea sursei unei comunicari; b) date necesare pentru identificarea destinatiei unei comunicari; c) date necesare pentru a determina data, ora si durata comunicarii; d) date necesare pentru identificarea tipului de comunicare; e) date necesare pentru identificarea echipamentului de comunicatie al utilizatorului sau a dispozitivelor ce servesc utilizatorului drept echipament; f) date necesare pentru identificarea locatiei echipamentului de comunicatii mobile. (2) Datele se retin timp de 6 luni de la momentul efectuarii comunicarii. Art. 4. – Datele necesare pentru urmarirea si identificarea sursei unei comunicari cuprind: a) in cazul retelelor de telefonie fixa si mobila: numarul de telefon apelant, precum si numele si adresa abonatului sau ale utilizatorului inregistrat; b) in cazul serviciilor de acces la internet, posta electronica si telefonie prin internet: identificatorul/identificatorii alocat/alocati utilizatorilor; identificatorul de utilizator si numarul de telefon alocate pentru efectuarea oricarei comunicari prin reteaua publica de telefonie; numele si adresa abonatului sau ale utilizatorului inregistrat, caruia i s-a alocat o adresa Internet Protocol (IP), un identificator de utilizator sau un numar de telefon, la momentul comunicarii.

Art. 5. – Datele necesare pentru identificarea destinatiei unei comunicari cuprind: a) in cazul retelelor de telefonie fixa si mobila: numarul format/ apelat/numerele formate/apelate si, in cazurile care includ servicii suplimentare precum redirec­tionarea sau transferul apelului, numarul/numerele catre care este dirijat apelul; numele si adresa/adresele abonatului/ abonatilor ori ale utilizatorului/ utilizatorilor inregistrat/inregistrati;

Art. 6. – Datele necesare pentru a determina data, ora si durata comunicarii cuprind: a) in cazul retelelor de telefonie fixa si mobila: data si ora initierii si incheierii unei comunicari; b) in cazul serviciilor de acces la internet, posta electronica si telefonie prin internet: data si ora conectarii la si ale deconectarii de la serviciul de acces la internet, adresa IP alocata dinamic sau static unei comunicari de furnizorul de servicii de acces la internet, precum si identificatorul abonatului sau al utilizatorului inregistrat; data si ora conectarii la si ale deconectarii de la serviciul de posta electronica sau de telefonie prin internet.

Art. 8. – Datele necesare pentru identificarea echipamentului de comunicatie al utilizatorului sau a dispozitivelor ce servesc utilizatorului drept echipament cuprind: a) in cazul retelelor de telefonie fixa: numarul de telefon apelant si numarul de telefon apelat; b) in cazul retelelor de telefonie mobila: numarul de telefon al apelantului si numarul de telefon apelat; identitatea internationala de abonat mobil (IMSI) a apelantului; identitatea internationala a echipamentului mobil (IMEI) a apelantului; identitatea IMSI a apelatului; identitatea IMEI a apelatului; in cazul serviciilor anonime preplatite: data si ora activarii initiale a serviciului, precum si identificatorul celulei din care a fost activat serviciul; Art. 9. – Datele necesare pentru identificarea locatiei echipamentului de comunicatii mobile cuprind: a) identificatorul celulei la inceputul comunicarii; b) datele care permit stabilirea localizarii geografice a celulelor, prin referire la identificatorul acestora, pe durata in care datele comunicarii sunt retinute. Autoritatile competente

Art. 11. – (1) In aplicarea prevederilor prezentei legi sunt interzise interceptarea si retinerea continutului comunicarii sau a informatiilor consultate in timpul utilizarii unei retele de comunicatii electronice. (2) Furnizorii de retele publice de comunicatii si furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului au obligatia de a retine numai acele categorii de date enumerate la art. 3 alin. (1), care sunt accesibile ca urmare a desfasurarii activitatilor proprii, in conditiile legii.

Art. 14. – (1) Ministerul Internelor si Reformei Admi­nistrative, Ministerul Public, Serviciul Roman de Informatii si Serviciul de Informatii Externe, denumite in continuare autoritati competente, au obligatia de a colecta si de a transmite semestrial Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei urmatoarele date statistice, in vederea urmaririi si controlului aplicarii prevederilor cuprinse in prezenta lege: a) numarul cazurilor in care informatiile au fost furnizate autoritatilor competente, in conformitate cu prevederile prezentei legi; b) perioada de timp scursa intre data la care datele au fost retinute si data la care autoritatea competenta a solicitat transmiterea acestor date; c) numarul de cazuri in care solicitarile de date nu au putut fi indeplinite.

Art. 15. – Furnizorii de retele publice de comunicatii si furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului au obligatia ca, la solicitarea autoritatilor competente, in baza autorizatiei emise potrivit dispozitiilor art. 16, sa transmita acestora de indata datele retinute potrivit prezentei legi, cu exceptia cazurilor de forta majora.

Art. 16. – (1) Solicitarea transmiterii de date retinute potrivit prezentei legi se realizeaza numai dupa ce a fost inceputa urmarirea penala, cu autorizarea motivata a presedintelui instantei (…….), la cererea procurorului care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala, potrivit legii, daca sunt date ori indicii temeinice privind pregatirea sau savarsirea unei infractiuni grave. (2) In caz de urgenta, cand intarzierea obtinerii autorizarii prevazute la alin. (1) ar aduce grave prejudicii activitatii de urmarire penala (…), procurorul (…) poate sa autorizeze, prin ordonanta motivata, solicitarea transmiterii de date retinute, potrivit prezentei legi. In termen de 48 de ore de la emiterea autorizarii, procurorul prezinta instantei de judecata competente, potrivit alin. (1), motivele care au stat la baza emiterii autorizarii.

 

Sursa: ziua.ro38Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor