Sunetul muzicii de fanfara

Fanfara din recas, o emblema a orasului
Fanfara din recas, o emblema a orasului
Pentru a realiza un material despre fanfara din Recaş, am stat de vorba cu Hentschl Matei, dirijorul şi conducatorul acesteia, cunoscut de toată suflarea din oraş, cu numele de „Nenea Maţi”.

Domnul Hentschl, îşi aminteşte de mai mai toate perioadele fanfarei. În 1927-1928 exista o fanfară a oraşului condusă de Zipp Georg. În perioada celui de al doilea război mondial, activitatea a încetat temporar din motive lesne de înţeles. Între anii 1950-1970, muzica de fanfară a răsunat nou la Recaş, tot sub conducerea lui Zipp.

Ea era compusa din etnici germani, maghiari, croaţi, români. Fanfara oferea concerte de promenadă în parc sau la arena sportivă, de asemenea era solicitată la diverse manifestări precum baluri, kirchwei, defilări dar şi la evenimente mai puţin plăcute precum înmormântarile. Deschiderea festivitaţilor se face întotdeauna cu fanfară. Numărul muzicanţilor era de la 20 de persoane în sus. Repertoriul fanfarei era axat pe folclor muzical german şi românesc. Din 1970 pâna în 1973 şef de fanfară a fost Lutz Josef, iar în perioada 1973-1974, preia fanfara Lutz Martin. În toamna lui 1988 fanfara a fost preluată de Hentschel Matei. Vreme de 23 de ani de când conduce fanfara, Hentschl Matei a reuşit să iniţieze în lumea muzicii de fanfară circa 70 de tineri. Unii dintre ei s-au răspândit peste tot în lume, în Elveţia, Germania, Austria, Canada, Spania. În fanfara de azi mai cântă 13 muzicanţi, la piston, clarinet, bassfliglhorn, saxofon şi baterie. Aceştia participă frecvent la numeroase evenimente în ţară cât şi în străinătate. În România au fost prezenţi la zilele oraşelor, aniversări, festivaluri de fanfară. Peste hotare au fost invitaţi în Germania, în Serbia, Croaţia şi Austria. Despre domnul „Maţi” asa cum îl stiu toţi, se poate spune că a început destul de devreme să cânte la instrument. La 10 ani a început să cunoască tainele muzicii de fanfara alaturi de profesorul Birstill Iacob. Procesul de învaţare decurgea în felul următor: prima dată se studia teoria, apoi dacă tânărul se descurca primea instrument pe care putea să exerseze. Profesorii din acea vreme erau exigenţi pentru că doreau să facă o muzică adevarată. A instrui tineri care nu aveau noţiuni despre instrumentele de fanfară şi a cânta este o muncă asiduă, care nu poate fi facută decât de cineva care face aceste lucruri din pasiune. Tinerii care veneau sa înveţe să cânte proveneau atât din familii înstărite cât şi din cele mai sărace, ingredientele necesare erau ambiţia, seriozitatea şi talentul. Fanfara continuă să fi e o prezenţă constantă în viaţa cultural-artistică a localităţii Recaş, adaptânduse la noile condiţii în care evoluează comunitatea.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor