Sub 1.000 de caini vagabonzi la Timisoara. Seful Danyflor: nu am eutanasiat, dar nu mai avem bani de mancare

De Roxana Deaconescu
27Comentarii
Sub 1.000 de caini vagabonzi la Timisoara. Seful Danyflor: nu am eutanasiat, dar nu mai avem bani de mancare
© Tion: Sub 1.000 de caini vagabonzi la Timisoara. Danyflor: nu am eutanasiat, nu mai avem bani de mancare (foto: arhiva)
Niciun câine vagabond nu a fost ucis la Timișoara, anul acesta, conform legii eutanasierii, ne asigură reprezentanții Danyflor, firma care gestionează populația canină din oraș. Legea care nu a mai fost pusă în aplicare creează însă mari probleme: Danyflor nu mai are bani de întreținere și de mâncare.

Potrivit șefului Danyflor, Ionel Pușcaș, pe străzile capitalei Banatului mișună mai puțin de 1.000 de câini maidanezi.

La sfârșitul lunii februarie a acestui an, adăpostul de la marginea Timișoarei era plin de câini fără stăpân. După o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție, legea atacată de o organizație nonguvernamentală putea fi pusă în aplicare. Așa se face că primarul semnase la început de an un document prin care împuternicea pe cineva din primărie să dea dispoziții de eutanasiere. Nu s-a dat niciuna până acum, susține Ionel Pușcaș, pentru că legea ar fi fost atacată din nou în instanță.

„Anul acesta nu s-a făcut nicio eutanasiere, din 2014 nu am mai primit dispoziții de la primărie. Legea este ambiguă, noi am făcut niște adrese, în una ni se spune că se poate, în alta că nu se poate. Legea este în continuare atacată și pe toată perioada procesului nu se poate pune în aplicare, este suspendată”, a declarat, pentru tion.ro, șeful Danyflor.

Deși nu este pusă în aplicare, legea creează mari probleme. Danyflor a câștigat licitația primăriei privind gestionarea populației canine de pe domeniul public, iar banii erau împărțiți clar în documentație: o sumă mai mare pentru eutanasieri și alta mai mică pentru întreținere. Problema este că s-au cam terminat banii pentru întreținere.

„În momentul în care s-a făcut contractul, era în vigoare legea cu eutanasierea și a fost bugetată fiecare lucrare cu o sumă. Ținând cont de lege, s-au trecut sume mari pe eutanasiere și pe neutralizare de cadavre. După două-trei luni legea a fost abrogată, noi am rămas cu câinii în adăpost, chiar au venit mai mulți, iar banii sunt necheltuiți la acel capitol.

Nu se pot muta banii, se poate rezolva problema prin altă licitație. Noi am rămas de sine stătători pe partea de întreținere și hrană, nu mai avem bani, stăm foarte rău. Contractul cu primăria este bugetat pe lucrări. La capitolul întreținere și hrană nu mai avem bani, s-au terminat. Degeaba sunt bani pe contract dacă nu se pot cheltui. Banii ni se virau în fiecare lună, conform situațiilor de lucrări. Am rămas descoperiți pe întreținere și hrană. Până se va face o nouă licitație, facem întreținerea din surse proprii și cu ce ajutoare ne mai vin din alte părți, noi nu le refuzăm”, ne-a povestit Pușcaș.

Potrivit directorului companiei de ecarisaj, contractul încheiat cu primăria ar trebui să expire anul viitor.

Oamenii nu se înghesuie să facă adopții, nici măcar la distanță. Sub 100 de câini din adăpost, în care se află aproape 600 de patrupede, au fost adoptați la distanță de organizații din Germania și Anglia. Adică asociațiile plătesc o anumită sumă pentru ca animalele fără stăpân să fie îngrijite în padocuri. A scăzut, consideră reprezentanții firmei de ecarisaj, și numărul animalelor fără stăpân de pe străzi. Cele mai multe zac pe platformele industriale.

„În primă fază au mai venit oameni să adopte, apoi s-a început așa o acțiune contra Danyflor și au devenit mai reticenți. Avem adopții la distanță în Germania, vreo 40-45 de câini, în Anglia tot vreo 40, în rest îi hrănim și îi întreținem din surse proprii. Din Timișoara vin foarte foarte puțini să adopte. Am avut o expoziție într-un weekend și am reușit să dăm nouă căței mici, pe cei bătrâni nu-i ia nimeni, toată lumea fuge și de cei de talie mare.

Pe străzi nu mai sunt așa de mulți, eu zic că mai sunt sub 1.000 de câini, ținând cont că avem platforme industriale, neîngrijite, pline de bălării și ruine. În centrul orașului și în cartiere mai sunt foarte puțini. Dacă mai apare câte unul suntem sunați imediat de cetățeni sau de cineva din primărie. În adăpost avem 575”, ne-a mai spus șeful Danyflor.

Primăria Timișoara a încheiat, la sfârșitul anului 2014, un nou contract pentru gestionarea populației canine, cu societatea Danyflor, la o valoare de peste 3,5 milioane de lei, fără TVA, valabil 3 ani. Danyflor a fost singura firmă care s-a înscris la licitație, încasând de la primărie aproape 1 milion de euro pe toată perioada de valabilitate a contractului.

Articole pe aceeași temă:

Reincepe eutanasierea cainilor vagabonzi din Timisoara. Adapostul Danyflor este plin

Viata unui caine maidanez din adapostul Danyflor costa 420 de euro pe an, la Timisoara

Timisoara va avea din nou firma de ecarisaj… tot Danyflor. Valoarea contractului – 3,5 milioane de lei27Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor