SUA sporesc măsurile de securitate vizând pasagerii curselor care provin din străinătate

SUA sporesc măsurile de securitate vizând pasagerii curselor care provin din străinătate
Statele Unite au anunţat duminică o sporire a controlelor la care sunt supuşi pasagerii aerieni care vin din străinătate, la 10 zile după tentativa de atentat vizând cursa Amsterdam-Detroit a companiei Northwest Airlines, transmite AFP.

Printr-o directivă ce a intrat în vigoare luni, Administraţia pentru securitatea transporturilor (TSA) ordonă sporirea controalelor vizând toţi pasagerii originari sau provenind din ţări considerate ca susţinând terorismul sau “din orice altă ţară vizată”. Lista completă a acestor state nu a fost publicată, încă, oficial.

Directiva se aplică tuturor companiilor, americane sau străine.

Pentru cetăţenii din alte ţări, directiva prevede o recurgere sporită la tehnologii avansate de controlare a pasagerilor şi impune percheziţia “la întâmplare” a pasagerilor ce ajung în Statele Unite din străinătate.

“O securitate aeriană eficientă începe în afara frontierelor noastre”, a explicat TSA într-un comunicat.

Cuba, Iranul, Sudanul şi Siria sunt patru dintre ţările ce figurează în prezent pe lista americană a statelor ce susţin terorismul, potrivit Departamentului de Stat.

Potrivit unui oficial din administraţia Obama, contactat de AFP, cetăţenii din 14 ţări sunt vizaţi de aceste controale sporite, printre care Nigeria, Pakistan, Yemen, Afganistan, Libia şi Somalia. Potrivit New York Times şi Washington Post, celelalte patru ţări sunt Algeria, Liban, Arabia Saudită şi Irak.

Toţi pasagerii originari sau provenind din aceste ţări vor fi supuşi la percheziţii corporale complete, iar bagajele lor vor fi percheziţionate manual, potrivit Politico.

Directiva a fost publicată la 10 zile după tentativa de atentat din ziua de Crăciun, ce a vizat cursa 253 a Northwest Airlines. Umar Farouk Abdulmutallab, un nigerian în vârstă de 23 de ani, a încercat să arunce în aer aparatul, cu explozibil ascuns în lenjeria sa intimă.

Sursa: Newsin0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase