SUA ar putea renunta la bazele din Bulgaria

Anunţ şoc pentru Bulgaria. Americanii ar putea să nu mai contruiască baze militare pe teritoriul acestei ţări. Declaraţia a fost făcută de nimeni altul decât Adam Ereli, adjunct al purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat.

Oficialul de la Washington a prezentat ca motive, în primul rând, faptul că Statele Unite sunt conştiente că Bulgaria nu ar putea garanta sprijinul populaţiei pentru amplasarea de baze militare americane.

Mai mult, adjunctul purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat nu a exclus ca un alt motiv să fie faptul că Bulgaria ar putea să nu permită armatei americane să desfăşoare acţiuni de luptă de la aceste baze.

După aceste declaraţii, Adam Ereli a adăugat că Statele Unite preţuiesc Bulgaria ca pe un prieten şi au nevoie de această ţară ca aliată. Washingtonul şi Sofia poartă astăzi o ultimă rundă de negocieri cu privire la amplasarea unor bazelor americane iar rezultatul sigur îl vom cunoaşte în această seară.

Discuţii pentru realizarea acestui proiect se poartă încă din 2003, iar ideea de amplasare a unor baze de mici dimensiuni, mobile, în ţări ca Bulgaria, România şi Ungaria îi aparţine secretarului american al Apărării, Donald Rumsfeld.
Regulament de plasare a anunturilor