Stupi amplasati intre case: timisorenii se tem de atacul albinelor

De Adrian Panduru
Reactualizat la:
13Comentarii
Stupi amplasati intre case: timisorenii se tem de atacul albinelor
© Foto: arhiva
Mai mulți locuitori din cartierele Timișoarei care trăiesc în vecinătatea stupilor de albine se tem pentru copiii lor. Aceștia se tem că micuții ar putea fi înțepați de albinele care se află „peste gard”, mai ales după ce la televizor au apărut cazuri în care oamenii au fost atacați de aceste insecte zburătoare. Stupii sunt amplasați în vecinătatea caselor.

Cititorii TION care locuiesc în zona Ronaț ne-au scris că lângă casa lor se află stupi de albine, în curtea vecină, și că li s-ar părea corect ca „locuințele” insectelor cu ac să fie amplasate mai departe de zonele de locuit, pentru a nu reprezenta un eventual pericol pentru ei și copiii lor, mai ales dacă unii sunt alergici și pot intra în șoc anafilactic din cauza acestor zburătoare.

Legea însă spune că stupii pot fi amplasați la cinci metri de proprietăți private. Conform legii, „Amplasarea familiilor de albine pe terenurile deţinute de apicultori, cu orice titlu, se face la o distanţă de cel puţin 10 metri faţă de drumurile publice sau hotarele proprietăţilor din domeniul public aflate în intravilan ori în extravilan şi la o distanţă de cel puţin 5 metri faţă de hotarele proprietăţilor din domeniul privat aflate în intravilan ori în extravilan”. Stupii sunt amplasați la distanța regulamentară, dar niciodată nu se poate știi cum va reacționa o albină, spun timișorenii.

„Albinele sunt agresive doar în apropierea casei lor, atunci când se simt amenințate. Niciodată o albină nu va ataca un om la distanță mai mare de, să zicem, 10 -15 metri. Se poate întâmpla ca albina să se așeze pe un om, omul să nu simtă și să o strivească, atunci albina înțeapă. Sau albina ajunge în casă, se așează pe pat, omul se pune pe ea. Albina nu pleacă de la ea de-acasă ca să înțepe. Albina moare după ce înțeapă pe cineva. Excepție sunt cazurile când apicultorul extrage venin sau apelează la anumite procedee care le stârnesc instinctul de apărare. Apicultorul știe, de obicei, și nu-și pune stupii pe direcția de zbor. Albina poate fi agresivă în fața stupului, înțeapă foarte rar, și, cu siguranță, la cinci metri în spate nu. Un om rezistă în mod normal la 50-60 de înțepături fără să fie nevoie de intervenție medicală, excepție fac cei ce au alergii care pot să ducă la șoc anafilactic”, a spus Ioan Bobescu, apicultor din Timiș.

La Urgențele Spitalului Județean Timișoara nu au ajuns în ultimii ani oameni înțepați de albine aflați în stare gravă, dar efectele înțepăturii pot duce, în cazul unora, chiar la deces.

„Nu am avut în ultima perioadă oameni care să vină cu înțepături de albine sau în șoc anafilactic. Înțepătura de albină produce două tipuri de efecte: efectul propriu-zis al veninului de albină, care, în cantitate mare, poate prin el însăși să provoace probleme locale și generale, iar cel mai periculos este mecanismul alergic, în care o cantitate mică, chiar veninul unei singure înțepături de albină, poate provoca efecte amenințătoare pentru viață chiar, în cazul persoanelor care sunt alergice se poate ajunge până la șoc anafilactic și chiar deces în lipsa unui tratament corespunzător. În ultima perioadă nu am avut cazuri. Ultimul a fost acum câțiva ani, un pacient care a venit cu mai multe înțepături, dar cazul a decurs bine, pacientul nici nu a stat internat”, a spus doctorul Mihai Grecu, șeful Unității de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean Timișoara.

 13Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor