Studiu international la care au participat si specialisti din Timisoara: Romanii au crescut cu 11 centimetri

De Adrian Panduru
2Comentarii
Studiu international la care au participat si specialisti din Timisoara: Romanii au crescut cu 11 centimetri
© TION: Studiu international la care au participat si specialisti din Timisoara: Romanii au crescut cu 11 centimetri
Olanda este țara cu cei mai înalți bărbați, cele mai înalte femei sunt letone, iar cei mai scunzi oameni trăiesc în Timorul de Est. Românii au crescut în ultima sută de ani cu aproximativ 11 centimetri, în special femeile.

Acestea sunt rezultatele unuia dintre cele mai ample studii efectuate vreodată despre înălțimea oamenilor, cuprinzând date din aproape toată lumea. România a fost implicată prin două studii, la care au participat specialiști ai Universității de Medicină din Timișoara din departamentele de Pediatrie și Genetică Medicală.

Cercetarea, coordonată de oamenii de ştiinţă de la Imperial College din Londra şi folosind datele din majoritatea ţărilor lumii, a urmărit înălţimea în rândul tinerilor, bărbaţi şi femei, din date publicate între 1914 şi 2014 (vârsta fiind 18 ani).

Românii au crescut într-o sută de ani cu aproximativ 11 centimetri. Sexul masculin din România nu a prezentat spectaculoase modificări în media înălţimii, locurile ocupate la o diferenţă de 100 de ani fiind asemănătoare – 68 în trecut (media de 163,8 cm) şi 54 actual (174,7 cm media), din totalul de 200 de ţări incluse în studiu. Femeile din România au crescut de la 151,1 centimetri la 162,7 centimetri.

Printre constatările publicate în revista eLife au fost relevante cele referitoare la femeile sud-coreene şi bărbaţii iranieni, ce au cele mai mari creşteri în înălţime în aceşti ultimi 100 de ani, bărbaţii iranieni au crescut cu o medie de 16,5 cm, iar femeile sud-coreene, de 20,2cm .

Înălţimea bărbaţilor şi femeilor din Marea Britanie a crescut cu aproximativ 11 cm în secolul trecut, iar spre comparaţie, la noi în ţară, femeile au fost cele care au prezentat o creştere mai accentuată în înălţime, de la locul 106 (media 151,1 cm) în veacul trecut, la locul 51 (media 162,7 cm) în evaluarea din acest secol.

Prin comparaţie, înălţimea bărbaţilor şi femeilor din SUA a crescut cu 6 cm şi, respectiv, 5 cm, în timp ce înălţimea bărbaţilor şi femeilor din China a crescut cu aproximativ 11 cm şi rerspectiv 10 cm.

Datele cercetate au arătat, că primele zece cele mai înalte naţiuni, în 2014, pentru ambele sexe – bărbaţi şi femei, au fost dominate de ţările europene şi nicio o naţiune vorbitoare de limba engleză.

Cercetătorii au descoperit că populația în unele ţări s-a oprit în creştere în ultimii 30 – 40 de ani, în ciuda creşterilor iniţiale, arătate de studii de la începutul secolului. Spania şi Italia, şi în multe ţări din America Latină şi Asia de Est continuă să crească în înălţime. În schimb, SUA a fost una dintre primele ţări cu venituri ridicate care au ajuns la un platou la creşterea în înălţime. Moldova este şi ea aproape de locurile ţării noastre, avînd creştere de remarcat doar la sexul feminin.

Mai mult decât atât, unele ţări, în special cele din Africa sub-sahariană, Africa de Nord şi Orientul Mijlociu au avut chiar o scădere în înălţimea medie la ambele sexe, în ultimii 30- 40 de ani.

Înălțimea este un lucru puternic influenţat de nutriţie şi de factorii de mediu, cu toate că factorii genetici şi unii individuali pot juca, de asemenea, un rol important, spun cercetătorii. Copii şi adolescenţi care sunt hrăniţi mai bine şi care tind să trăiască mai bine ajung să fie mai înalţi, iar înălţimea poate fi chiar şi influenţată de sănătatea mamei şi nutriţia ei în timpul sarcinii. Unele cercetări sugerează că oamenii care sunt mai înalţi tind să trăiască mai mult, cu o educaţie mai bună şi chiar câştigă mai mult. Talia mare poate creşte unele riscuri, deoarece studiile au legat înălţimea de un risc mai mare al anumitor tipuri de cancer- cancerul ovarian şi de prostată.

Echipa de cercetare, care a inclus aproape 800 de oameni de ştiinţă şi a fost în colaborare cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a utilizat date dintr-o gamă largă de surse, inclusiv date militare de recrutare, sănătate şi anchete asupra populaţiei, nutriţie şi studii epidemiologice. Ei au folosit aceste informaţii pentru a genera înălţimea pentru tinerii de 18 de ani, în 1914 (care s-au născut în 1896) şi a tinerilor în vârstă de peste 18 ani în 2014 (care s-au născut în 1996).

A rezultat astfel că bărbaţii olandezi sunt cea mai înaltă populaţie de pe planetă, cu o înălţime medie de 182.5 cm, iar femeile din Letonia sunt, la fel, cele mai înalte, cu o înălţime medie de 170 cm. Primele patru cele mai înalte ţări sunt pentru bărbaţi – Olanda, Belgia, Estonia şi Letonia. Primele patru cele mai înalte femei sunt în următoarele ţări – Letonia, Ţările de Jos, Estonia şi Republica Cehă. Bărbaţii din Timorul de Est au fost cei mai mici din lume, în 2014, cu o înălţime medie de 160cm. Femeile din Guatemala au fost cele mai mici, în 2014, cu o înălţime medie de 149cm. Cei mai mici bărbaţi adulţi, în 1914 s-au găsit în Laos, în cazul în care înălţimea medie de sex masculin a fost 153cm, o înălţime similară cu un băiat de 12 ani, bine hrănit care trăieşte astăzi.

 2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor