Studiu: Cel putin una din trei locuinte din Timis inca e conectata la sistemul centralizat de incalzire

De Marcel Hoster
Studiu: Cel putin una din trei locuinte din Timis inca e conectata la sistemul centralizat de incalzire
© foto: arhiva
Între 30 şi 50 de procente dintre apartamentele din judeţul Timiş se mai află în acest moment conectate la sistemul centralizat de încălzire, arată informaţiile furnizate de o companie producătoare de centrale termice, pe baza datelor primite de la Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice. Aceasta plasează judeţul Timiș în rândul celor care stau bine în ceea ce priveşte furnizarea de servicii de încălzire în sistem centralizat.

Datele oficiale ale Autorităţii Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice – ANRSC arată că în cursul anul 2015 au fost efectuate un număr total, la nivel naţional, de 47.726 de debranşări ale apartamentelor din sistemele centralizate de furnizare a agentului termic.

Analiza realizată pe baza datelor raportate de ANRSC arată că, la finalul anului trecut, în nouă judeţe din ţară întreaga populaţie a ales debranşarea şi foloseşte sisteme proprii de încălzire a locuinţei. De asemenea, alte 12 judeţe mai au doar sub 10% din locuinţe racordate la CET-uri.

În următoarele 18 județe din țară, procentul apartamentelor branșate variază între 10 și 50%, numărul maxim de locuințe conectate încă la sistemul centralizat fiind întâlnit doar în București, Mehedinţi şi Bihor, cu peste 50%.

Timişul este situat în categoria 30 – 50% dintre locuinţe cu conectare în sistemele centralizate, adică cea de-a doua ca număr de locuinţe care mai sunt conectate, după cea cu peste 50% din unităţi locative conectate.

Printre cele nouă judeţe care nu mai au niciun apartament conectat într-un sistem centralizat se află și Caraş- Severin. În ceea ce priveşte Aradul, judeţul vecin este în categoria 10 – 30% dintre apartamente încă branşate la sistemul centralizat.

În ceea ce priveşte Timişul, în documentele ANRSC judeţul apare cu doi furnizori de energie termică în sistem centralizat. Unul dintre aceştia este societatea Colterm din Timişoara, care avea 4.648 de branşamente, la care erau conectate 65.131 de apartamente. Cel de-al doilea furnizor este societatea CL Lovrin – S.P.G.C., din localitatea Lovrin, cu 35 de branşamente şi 54 de apartamente conectate. Datele sau fost colectate la începutul anului 2015, atunci fiind întocmit ultimul raport făcut public de către Autoritate.

Deşi am solicitat societăţii Colterm date referitoare la numărul de debranşări realizate în cursul anului trecut de la sistemul centralizat de încălzire, respectiv la numărul de apartamente încă branşate, până la ora realizării acestui material nu am primit încă informaţiile solicitate.

Potrivit producătorului de centrale termice, preţul unei gigacalorii furnizată în sistem centralizat este de 252 de lei, iar cel al unei gigacalorii produsă prin intermediul unei centrale termice în condensaţie este de 175 de lei.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor