Studentii sunt nemultumiti de taxele din universitati

8Comentarii
Studentii sunt nemultumiti de taxele din universitati
Studenţii din România plătesc taxe prea mari. Asta reiese din studiul „Nevoile sociale ale studenţilor – o prioritate ce necesită soluţii”, realizat de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România în peste o sută de facultăţi din 24 de universităţi din ţară, printre care şi Universitatea de Vest şi Politehnica din Timişoara.

În 21 dintre cele 24 de universităţi, problema principală invocată de tineri o reprezintă taxele mari de studiu. În multe instituţii peste 60% dintre studenţi au ridicat această problemă. Studiul, realizat la nivelul întegii ţări, relevă faptul că aproape 70% dintre studenţi, indiferent de oraşul şi facultatea la care studiază, au venituri sub 500 de lei pe lună, iar 65% dintre ei se întreţin numai din veniturile părinţilor şi ale rudelor.

„Implementarea sistemului de împrumuturi pentru studenţi, garantate de către stat, cu restituirea acestora după finalizarea studiilor şi după atingerea unui anumit prag salarial, reformarea sistemului de acordare a burselor pentru studenţii proveniţi din mediul rural şi alocarea unui procent din locurile bugetate pentru persoanele provenite din mediul rural sau din familii cu venituri reduse reprezintă soluţii pentru tineri”, spune Roxana Cioclov, press officer al Organizaţiei Studenţilor din Universitatea de Vest Timişoara. Tinerii din cadrul UVT spun că taxele sunt prea mari, iar pe lângă taxa de studiu, universităţile percep o serie de alte taxe, pe care studenţii le consideră mai mult sau mai puţin justificate, ca de exemplu taxa de înscriere la facultate, taxa de înmatriculare, taxa de eliberare de adeverinţe, taxa de bibliotecă, taxa de eliberare a diplomelor…

„Bazele sportive par să se bucure de cea mai mare satisfacţie a studenţilor. Totodată, considerăm gravă situaţia a peste un sfert dintre universităţi, în care sub 20% dintre studenţii chestionaţi sunt mulţumiţi de bazele sportive”, precizează Daniela Alexe, preşedintele ANOSR.

Printre cererile studenţilor se numără dreptul de veto în realizarea metodologiilor pentru cazare, distribuirea burselor şi a taberelor.

M.M. Hojda8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor