Studentii romani si germani se pregatesc impreuna

De Marcel Hoster
Studentii romani si germani se pregatesc impreuna
Sute de studenţi şi specialişti din domeniul ingineriei din Germania şi România se pregătesc în comun în domeniul procesoarelor care se ocupă de semnalul radio pe care îl folosim zilnic la telefoanele mobile, tablete sau televizoare. Tinerii din cele două ţări au beneficiat de cunoştinţe suplimentare şi au luat parte la schimburi de experienţă.

Peste 250 de studenți de la Facultățile de Electronică și Telecomunicații din cadrul Universităţii Politehnica Timișoara, respectiv Elektrotechnik und Informationstechnik din cadrul Universităţii de Științe Aplicate din Karlsruhe, au putut să-și aprofundeze, începând cu anul 2012, cunoștințele de programare a procesoarelor de semnal, să beneficieze de schimburi de experiență și să se îmbogățească cultural în cadrul proiectului ProKaTim – Digital Signal Processing Karlsruhe – Timişoara. Colaborarea a ajuns la aniversarea a 5 ani și trece într-o nouă etapă.

ProKaTim își propune să contribuie la progresul științei prin formarea de specialiști în programarea microprocesoarelor specializate în prelucrarea semnalelor, care sunt prezente în majoritatea produselor electronice precum telefoane mobile, tablete, televizoare, sisteme audio-video, în autoturisme, roboți, în automatizarea proceselor de fabricație în conceptul „Industrie 4.0” etc.

Prima fază a proiectului ProKaTim se încheie în aceste zile cu vizita studenților germani la Politehnica Timișoara și cu publicarea unui volum de lucrări științifice ale studenților: „Proceedings of ProKaTim – Signal Processing Applications” la Editura Politehnica.

Proiectul va continua în a doua fază pentru următorii doi ani, finanțarea fiind garantată prin câștigarea unui premiu în valoare de 50.000 Euro la concursul MINTernational (Mathematik, Informatik, Naturwissenschaften und Technik International – matematică, informatică, științe ale naturii și tehnică internatională) organizat de Stifterverband für die deutsche Wissenschaft (Federația Fundațiilor pentru Știinte din Germania). Stifterverband este o inițiativă comună a întreprinderilor și fundațiilor care se implică în promovarea și sponzorizarea cercetării și educației în Germania, are sediul la Berlin și este cea mai prestigioasă organizație de acest gen din Germania.

Prin derularea acestui proiect s-a dorit sporirea cunoştinţelor participanţilor în domeniul programării procesoarelor de semnal – microprocesoare specializate in prelucrarea semnalelor, care sunt prezente în majoritatea produselor electronice precum telefoane mobile, tablete, televizoare, sisteme audio-video, în autoturisme, roboți, în automatizarea proceselor de fabricație în conceptul „Industrie 4.0”.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !