Studenţi la protest, în stradă

Banner afişat la startul anului universitar
Banner afişat la startul anului universitar
Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România anunţă, şi pe propriul, site (www.anosr.ro) organizarea unui protest stradal în centrele universitare din ţară unde există asociaţii afiliate la ANOSR, deci inclusiv în Oradea.

În Oradea, protestul e anunţat miercuri după-amiază pe traseul: Universitatea din Oradea – Piaţa Unirii – Republicii – Parcul Traian – Parcul 1 Decembrie – str. Vasile Alecsandri – Universitate. „Deşi educaţia reprezintă unul dintre cei mai importanţi piloni în dezvoltarea oricărui stat, sistemul de educaţie din România ultimilor ani s-a confruntat cu o subfinanţare constantă, lucru care a afectat dramatic calitatea actului educaţional şi relevanţa educaţiei pentru piaţa muncii şi pentru societate în general.

Deşi Legea Educaţiei Naţionale prevede alocarea a 6% din PIB pentru Educaţie şi defineşte învăţământul ca prioritate naţionaşă, modul în care educaţia a fost finanţată în ultimii ani nu arată decât iresponsabilitatea cu care aleşii statului tratează legile şi lipsa de viziune pe termen mediu lung faţă de modul în care România ar trebui să se dezvolte ca societate. Procentele din PIB alocate pentru educaţie în ultimii ani au fost în jurul valorii de 3%! Ce e şi mai grav e că valoarea investiţiei (a banilor alocaţi) pentru educaţie a scăzut din 2008 până în 2010 cu 40% (cea mai mare scădere din Uniunea Europeană), lucru care a pus universităţile în mari dificultăţi în ceea ce priveşte plata salariilor şi acoperirea cheltuielilor şi le-a determinat să apeleze la creşteri de taxe pentru studenţi, ca să acopere lipsa banilor care ar fi trebuit să fie primiţi de la stat”, se arată pe www.anosr.ro.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor