Studenţi cu afaceri

Studenţi cu afaceri
CLUJ – NAPOCA – Peste 1.100 de studenţi şi-au înfiinţat, în ultimii patru ani, firme în judeţul Cluj, profitând de scutirile de taxe oferite de stat.

Plăteşti foarte puţin, în comparaţie cu cât ai plăti dacă nu eşti student. E ca în cazul abonamentului pentru studenţi la autobuz: ai gratuitate, dar nicio obligaţie”, spune Roxana Gavra, studentă şi proprietară a unei firme de proiectare. Începând din februarie 2003, statul le oferă studenţilor care vor să îşi deschidă o afacere numeroase facilităţi fiscale. Astfel, aceştia sunt scutiţi de taxele şi tarifele de înmatriculare efectuate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), taxele pentru autorizaţia de funcţionare şi de desfăşurare a activităţii economice în mod independent sau taxele de timbru pentru activitatea notarială, în unele cazuri.

Prin aceste scutiri de taxe, studentul ajunge să plătească aproximativ 135 de lei (în cazul unei firme cu doi asociaţi), pe când comercianţii care nu pot beneficia de aceste facilităţi plătesc în jur de 675 de lei. Studentul poate beneficia de aceste scutiri dacă urmează cursurile unei instituţii de învăţământ superior acreditată, dacă este cel puţin în anul II de studiu, a promovat toate obligaţiile prevăzute de Universitate şi nu a împlinit încă 30 de ani. Conform evidenţelor ORC de pe lângă Tribunalul Cluj, în Cluj-Napoca, de la data acordării acestor facilităţi fiscale pentru studenţi şi până în prezent, s-au înregistrat 1.186 de firme în aceste condiţii. Domeniul în care sunt înregistrate cele mai multe, conform aceloraşi evidenţe, este cel al serviciilor, care se pare că a căpătat o mare amploare în ultima vreme. Comerţul ocupă locul al doilea între preferinţele studenţilor, cu 322 de firme înfiinţate. Printre domeniile principale de activitate a firmelor înregistrate se mai numără construcţiile, producţiile agricole şi producţiile industriale.

Serviciile sunt de viitor

„Principalul domeniu pe care se va dezvolta puternic Clujul în următorii ani este cel al serviciilor”, crede profesorul Marius Pop, specialist în economie. Această dezvoltare va cuprinde mai multe sectoare ale serviciilor: IT, consultanţă în afaceri, resurse umane sau turism.

Firme înfiinţate de studenţi
2003 – 266 firme
2004 – 305 firme
2005 – 243 firme
2006 – 218 firme
2007- 154 firme

Mihai Biriş
mihai.biriş@informmedia.ro0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor