Stoia nu e de acord cu mutarea Liceului de Arte si a Colegiului Tehnic: Eu am votat politic!

De A. Strugariu
Reactualizat la:
10Comentarii
Stoia nu e de acord cu mutarea Liceului de Arte si a Colegiului Tehnic
Stoia nu e de acord cu mutarea Liceului de Arte si a Colegiului Tehnic
Politică, interese suspecte şi permutări de şcoli la Timişoara. Viceprimarul Traian Stoia spune că nu a fost de acord cu hotărârea de a muta Liceul de Arte Plastice în clădirea Colegiului Tehnic de Vest şi a colegiului la Şcoala Generală nr. 9 de pe bulevardul Liviu Rebreanu, dar că a votat-o pentru că era… o decizie politică! Stoia vorbeşte şi despre anumite interese ascunse în acest caz.

Subiectul a fost discutat în contextul în care administraţia locală încearcă să reorganizeze structurile şcolare, să extindă anumite şcoli, să le reabiliteze pe altele şi să găsească noi spaţii care pot fi destinate procesului de învăţământ astfel încât pe viitor elevii să meargă la cursuri doar de dimineaţă, nu şi după-amiază. Dacă viceprimarul Dan Diaconu declara, zilele trecute, că acest lucru ar putea deveni realitate din 2014, pentru că mai sunt anumite probleme de spaţiu care trebuie rezolvate şi mai sunt necesare investiţii în cazul anumitor şcoli, viceprimarul Traian Stoia spune că este suficient spaţiu pentru ca procesul de învăţământ să se desfăşoare doar de dimineaţa. Stoia susţine că reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Timiş nu au transmis primăriei informaţii conforme cu realitatea, pentru că în opinia sa s-ar putea face şcoală doar de dimineaţa.

„Eu sper ca primăria să intervină şi în primul rând sper ca Inspectoratul Şcolar să dea nişte informaţii corecte decidenţilor politici, pentru că, în momentul în care spui că nu sunt locuri cei din primărie chiar te cred că nu sunt locuri, pentru că eşti specializat pe tema asta. Eu am condus o comisie în acest sens şi chiar am luat actele în mână şi ştiu despre ce-i vorba şi când spun că sunt locuri suficiente înseamnă chiar că pot demonstra că sunt locuri suficiente. Primăria a luat de bune datele Inspectoratului. Trebuie revizuite chestiile astea. După părerea mea este suficient loc pentru ca toţi copiii să facă ore dimineaţa”, a declarat Stoia, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la primărie.

Mai exact, viceprimarul spune că s-ar putea face şcoală de dimineaţă dacă s-ar produce comasări, iar unele instituţii de învăţământ ar fi mutate în alte spaţii pe care le are în administrare municipalitatea şi sunt disponibile. „La Loga nu există spaţiu, dar nu înseamnă că blocăm oraşul din cauză că la Loga nu există. Putem muta de la Loga, într-o altă locaţie, ciculul primar, ciclul secundar, gimnazial, sau parţial… Nu trebuie toată lumea de la Pedagogic să facă ore la Pedagogic. Pot să fie, în altă şcoală, secţii ale Liceului Pedagogic. Care-i problema? (…) Dacă iei liceele cu profil tehnic şi le concentrezi la Liceul Agricol şi la Liceul Silvic vei constata că din, nu ştiu, opt licee cu profil tehnic rămân două. Asta înseamnă mai puţini directori, mai puţine personaje dinastea operative, TESA, şi aşa mai departe. Eu trag doar un semnal de alarmă, pentru că n-o să fie în regulă să nu avem toţi copiii de dimineaţa la şcoală, pentru că avem locuri. Că acuma cineva nu vrea să-şi strice tocurile până pe Rebreanu şi vrea la o staţie de tramvai distanţă de Gară – nu vrea, că ei sunt oameni talentaţi…”, a adăugat Stoia.

Viceprimarul a readus în atenţie cazul Liceului de Arte Plastice, după ce Consiliul Local Timişoara a adoptat, luna trecută, o hotărâre care prevede mutarea acestui liceu din clădirea proprietate privată în care funcţionează în prezent din centrul oraşului în imobilul Colegiul Tehnic de Vest, în ciuda opoziţiei manifestate de reprezentanţii acestei instituţii de învăţământ, obligaţi, la rândul lor, să se mute la Şcoala Generală nr. 9 de pe bulevardul Liviu Rebreanu. Stoia susţine că el nu ar fi fost de acord că aceste permutări.

„Eu am votat politic decizia ca acei copii să se mute pe Rebreanu pentru că e o decizie politică, aia nu înseamnă că eu trebuie să şi fiu de acord cu ea, că nu încerc să o schimbăm pe parcurs”, a afirmat edilul.

Întrebat dacă în aceste condiţii e mai presus politica decât nevoile tinerilor, Stoia a explicat că… aşa este în politică. „Într-o alianţă mergi pe raţionamentul care are mai multe voturi. S-a votat în cadrul alianţei că se mută – se mută. Aia nu înseamnă că nu putem încerca, pe parcurs, să corectăm anumite lucruri (…) Nu sunteţi implicaţi în politică şi e foarte greu să înţelegeţi de ce câteodată trebuie să cedezi în faţa majorităţii”, a adăugat viceprimarul.

Stoia a afirmat chiar că există anumite interese mai presus decât cele ale elevilor de la Colegiul Tehnic de Vest. „Pentru moment aşa mi se pare. Când duci nişte copii care vin de la navetă, îi muţi pe Rebreanu şi au cantina pe Calea Şagului şi internatul pe Tinereţii e ciudat, ca să meargă alţii…”, a mai spus edilul.

Ce reproşuri are viceprimarul la adresa reprezentanţilor IŞJ. „Faptul că n-au organizat (n.r. – reţeaua şcolară) fără să ţină cont că tata meu este decan la Facultatea de Arte şi atunci trebuie să meargă soţia nu ştiu unde (…) Este la mintea cocoşului că doar în condiţiile în care ţinem cont de nişte chestii care sunt în afara logicii, dacă ţinem cont de faptul că o anumită şcoală este condusă de un personaj care are intrări şi ieşiri pe la diferite foruri, doar în condiţiile astea putem accepta că nu sunt locuri. Sunt locuri suficiente în Timişoara”, a conchis viceprimarul Traian Stoia.

UPDATE. Primarul Nicolae Robu spune că într-adevăr ar exista spaţiu suficient pentru ca elevii timişoreni să facă şcoală doar de dimineaţa, dar bulversările care s-ar produce ar fi mult prea mari.

„Dacă socotim necesarul de spaţiu şi apoi totalul pe care îl avem, dacă facem un calcul matematic, ar rezulta că problema poate fi rezolvată, dar trebuie ca acele spaţii să fie în vecinătatea şcolilor care au deficit, spaţiile trebuie să fie corespunzătoare. Nu poţi să buleversezi toată reţeaua de învăţământ numai aşa ca să ai program de dimineaţă pentru că i-ai nemulţumi şi pe părinţi, şi pe copii, şi pe profesori. Sigur că am putea să îi ducem pe elevi şi la Liceul Auto, pentru că acolo mai există spaţiu, dar pe cine ar mulţumi asta? Din 2014 avem speranţa că vom putea reuşi să rezolvăm această problemă”, ne-a declarat Robu.

În ceea ce priveşte subiectul mutării Liceului de Arte şi a Colegiului Tehnic de Vest primarul spune că declaraţiile lui Stoia sunt declaraţii politice. „Conferinţa de presă a domnului Stoia a fost una politică, administrativ despre asta putem vorbi domnul Diaconu şi eu. Dar nu mă deranjează că domnul Stoia ţine conferinţe cu iz politic…”, a adăugat Robu.

Noi investitii la scoli. Autoritatile locale vor cursuri doar de dimineata din 2014!

E oficial: Liceul de Arte se muta in cladirea Colegiului Tehnic de Vest, obligat sa plece!10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor