Statutul minoritatilor, motiv de noi certuri

Statutul minoritatilor, motiv de noi certuri
Statutul minorităţilor a reuşit să aprindă din nou scântei în rândul partidelor din arcul guvernamental. Dorinţa democraţilor de a modifica textul actual al legii a stârnit mânia liderului UDMR, Marko Bela.

Scandalul s-a stins abia spre seară, în şedinţa Consiliului Naţional de Conducere al Coaliţiei.

Scandalul a fost declanşat de anunţul liderului PD, potrivit căruia democraţii vor susţine în Parlament legea privind statutul minorităţilor naţionale doar dacă va include amendamentele formulate de democraţi pe baza raportului Comisiei de la Veneţia. 

EMIL BOC, preşedinte PD

,,Prin aceste amendamente înţelegem: eliminarea dreptului de veto al Consilului Minorităţilor Naţionale, excluderea criteriului de referinţă al cetăţeniei şi menţionarea faptului că orice persoană poate beneficia de drepturile de non-discriminare prevăzute de lege şi prin pondere semnificativă în sensul prezentei legi se înţelege acele unităţi administrativ-teritoriale în care o minoritate are o pondere de cel puţin 20% din totalul populaţiei”

MARKO BELA, PREŞEDINTE UDMR

,,Dacă unii dintre liderii Coaliţiei nu sunt de acord cu susţinerea unor proiecte asumate prin programul de guvernare, pot să părăsească Coaliţia”

Spre seară, tonul s-a mai îndulcit. Dar nemulţumirile au rămas. Punctul cel mai sensibil: eliminarea din proiectul de lege a dreptului de veto al Consiliului minorităţilor naţionale.

Liderii PD, PNL, UDMR şi PUR au hotărât ca, până săptămâna viitoare, toate partidele din arcul guvernamental să pregătească modificări la legea privind statutul minorităţilor. Decizia finală asupra amendamentelor care vor ajunge la Comisia juridică din Camera Deputaţilor va fi luată nu mai târziu de 20 decembrie.
Regulament de plasare a anunturilor