Start la depunerea proiectelor pentru reabilitarea cladirilor istorice

De Bogdan Marta
8Comentarii
Start la depunerea proiectelor pentru reabilitarea cladirilor istorice
© Tion: Start la depunerea proiectelor pentru reabilitarea cladirilor istorice
Consilierii locali au aprobat, luni, atât proiectul pentru stabilirea zonelor prioritare de intervenție asupra clădirilor istorice, cât și programul de sprijin financiar pentru asociațiile de proprietari din clădirile istorice. În următorii cinci ani, municipalitatea își propune să aloce cel puțin 10 milioane de euro pentru acest program.

Vă reamintim că Primăria Timișoara încearcă de mai mulți ani să pornească un program de reabilitare a clădirilor istorice din municipiu. Conform proiectului aprobat în cursul zilei de luni de consilierii locali, municipalitatea va aloca 50 la sută din costul reabilitării cu titlul de fonduri nerambursabile și va împrumuta asociațiilor și restul sumei necesare, însă cu condiția ca aceasta să fie returnată în termen de 10 ani.

Municipalitatea a organizat zilele trecute și o dezbatere publică pe această temă, despre care puteți citi aici.

Cele două proiecte au fost votate fără discuții de consilierii locali, însă viceprimarul Dan Diaconu a adus în ultimul moment câteva amendamente. Ele țin, în special, de delimitarea zonelor de intervenție, fiind astfel incluse și clădiri istorice de pe malurile Begăi, această propunere fiind făcută în timpul dezbaterii publice.

Un lucru, însă, a rămas neschimbat, deși au existat numeroase plângeri în acest sens în timpul dezbaterii publice de săptămâna trecută: asociațiile de proprietari vor trebui să suporte costul proiectului necesar pentru obținerea autorizației de construcție. Conform celor prezenți la dezbatere, printre care și mulți arhitecți, costurile de proiectare și celelalte cheltuieli conexe ce trebuie efectuate înainte de intrarea în program pot costa asociațiile de proprietari chiar și 20.000 de euro.

Primarul Nicolae Robu a explicat, după ședința de plen, că municipalitatea nu poate acoperi legal aceste costuri de proiectare, asta deși arhitecții ar fi găsit o Ordonanță de Guvern ce se referă la protejarea clădirilor cu risc seismic ce ar putea oferi cadrul legal Primăriei Timișoara să acopere și aceste cheltuieli. O opinie un pic diferită are viceprimarul Dan Diaconu, care a afirmat în timpul dezbaterii publice că proiectul reprezintă o obligație a asociațiilor de proprietari, nicidecum a primăriei, la fel cum programul de reabilitare nu este o obligație a primăriei, ci un ajutor pe care aceasta îl acordă timișorenilor care locuiesc în clădiri istorice, dar nu își permit să le întrețină.

După ce hotărârea votată luni de consilieri va primi avizul prefecturii, asociațiile de proprietari vor putea intra în acest program. Conform primarului, prioritate vor avea clădirile istorice din Piața Victoriei și zona Cetate, urmate de cele din Iosefin și Fabric. Anul acesta, primăria a acordat 1,5 milioane de lei pentru acest program. Este puțin probabil ca banii să fie cheltuiți până la finalul anului, însă viceprimarul Dan Diaconu speră ca măcar o parte din licitații să fie încheiate, iar lucrările să poată demara la începutul anului viitor.

Articole pe aceeași temă:

Robu trece la amenintari: Vom amenda fara menajamente proprietarii de cladiri istorice!

Robu le da un ultimatum proprietarilor de cladiri istorice extrem de degradate: Se poate ajunge la executare silita

O amenda pe zi pentru cladirile istorice care pica in capul trecatorilor, la Timisoara

Milioane de euro nefolosite la Timisoara, primaria nu poate renova cladirile istorice8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor