Starea de sanatate a locuitorilor judetului Timis: Creste mortalitatea, scade natalitatea

De Adrian Panduru
9Comentarii
Starea de sanatate a locuitorilor judetului Timis: Creste mortalitatea, scade natalitatea
© Tion: Starea de sanatate a locuitorilor judetului Timis: Creste mortalitatea, scade natalitatea
La Consiliul Județean Timiș a fost prezentat un raport în urma analizei stării de sănătate a locuitorilor județului Timiș. Concluzia este că natalitatea este în scădere, în timp ce mortalitatea crește.

Analiza a fost făcută pe anul 2015. Din analiza făcută rezultă că la cei aproximativ 700.000 de locuitori ai județului Timiș nașterile au avut o tendință de scădere.

În județul Timiș, în 2015, s-au născut 8.519 copii. Vârsta medie a mamelor a fost de 28,5 ani. Au avut loc 30 de avorturi la 100 de nașteri, este vorba de avorturi la cerere.

„Se impun măsuri urgente de reactivare a cabinetelor de planing familial. Întreruperile de sarcină au loc între 25 și 29 de ani. Dacă rămân sechele, atunci natalitatea va scădea și mai mult”, a spus doctorul Dan V. Poenaru, președintele Comisiei de Sănătate din Consiliul Județean Timiș.

Tendința arată și o creștere a mortalității generale. În 2015 au fost înregistrate 8.790 de decese, cu vârsta medie de 79 de ani. Mor mai mulți bărbați decât femei și bărbații mor la o vârstă mai mică decât femeile. Printre principalele cauze de deces se numără bolile cardiovasculare, cancerul, bolile aparatului respirator.

„Îmbătrânirea populației duce la creșterea costurilor sistemului sanitar, persoanele în vârstă necesită mult mai multă îngrijire”, a spus profesorul Dan V. Poenaru.

Sporul natural al populației – diferența dintre nașteri și decese, în 2015, a avut valaorea de minus 271 în 2015, față de plus 39 în 2014.

Județul Timiș, cu toate că are un nivel de trai crescut, se situează pe locul trei pe țară la incidența tuberculozei pulmonare.

„Important este ca acest raport să fie urmat de strategia pe care o vom adopta la nivel de județ și investițiile și banii pe care noi îi dirijăm spre spitale să fie coordonate și în concordanță cu strategia pe care tot Comisia de Sănătate va trebui să o pună la punct, cel puțin până la adoptarea noului buget, mai ales că sănătatea a fost declarată o problemă de siguranță națională”, a spus președintele Consiliului Județean Timiș Sorin Grindeanu.9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor