Stagiunea Filarmonicii din Timisoara a inceput cu un Tabu contemporan

De Simona Popovici Donici
Deschidere de stagiune la Filarmonica Banatul
Deschidere de stagiune la Filarmonica Banatul
Tabu şi Simfonia destinului: o “reţetă” cu adevărat uimitoare pentru deschiderea stagiunii 2012/2013 la Filarmonica Banatul. Sutele de timişoreni prezenţi vineri seara la eveniment au fost primii oameni din lume care au  ascultat captivantul Concert pentru vibrafon, cor şi orchestră al compozitorului Adrian Enescu, lansat de reputatul percuţionist  Doru Roman.

Indubitabil un candidat serios pentru Cartea Recordurilor în ce priveşte numărul de concerte interpretate în primă audiţie absolută, percuţionistul Doru Roman a mai scos în lumea bună a muzicii contemporane un învingător: Tabu, concertul compus de Adrian Enescu pentru vibrafon, orchestră şi cor, este pur şi simplu o lucrare bulversant de frumoasă. Ideea muzicală puternică şi impecabil construită, densitatea sonoră care degajă forţă şi inteligenţă, alternanţa subtilă dintre vibrafon şi cor (care pare a ţine locul suflătorilor), tensiunea aproape  oţelită dintre notele “grele”,  accentele “cine-jazzy” care fac din audiţie o delectare şi inovaţia  asupra instrumentelor,  care scoate din vibrafon “untul sunetului” ca dintr-un pian de mare clasă au sedus auditoriul iubitor de muzică nouă. Concertul a fost scris  special pentru Doru Roman, a anunţat compozitorul, prezent la prima audiţie mondială a lucrării sale. “L-am compus special pentru Doru Roman, i l-am dedicat lui pur şi simplu pentru că nu ştiu să existe în România un alt muzician capabil să îl interpreteze la un asemenea  admirabil nivel”, ne-a declarat Adrian Enescu. Extrem de curajoasă, decizia de a inaugura stagiunea cu o lucrare contemporană a fost primită cu încântare şi aplauze consistente, fiind pusă în evidenţă, prin contrast, de a doua parte a programului în care orchestra filarmonicii dirijată de Radu Popa a interpretat, într-o manieră cu totul atipică, Simfonia a V-a în do minor, de Ludwig van Beethoven, celebra partitură a Destinului.

Umătorul eveniment al Filarmonicii Banatul va aduce pe scena sălii Capitol două foarte tinere soliste din Austria: Alina Holender (violoncel), fiica ilustrului Ioan Holender, şi Maria Kropfitsch (vioară).  “Concertul tinerelor talente” este programat miercuri 10 octombrie, de la ora 19.  Programul dirijat de  Radu Popa cuprinde Concertul nr.1 pentru violoncel şi orchestră de C. Saint-Saens şi Concertul pentru vioară şi orchestră în Re major de P.I.Ceaikovski.

Foto © fotosen.ro0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor