Stagiune de teatru aradean la Casa Artelor din Timisoara

De S.P.D.
Stagiune de teatru aradean la Casa Artelor din Timisoara
La mai puțin de-un ceas de drum de la Timișoara, un festival internațional de teatru și o stagiune-aniversară: Teatrul Clasic ”Ioan Slavici” din Arad sărbătorește 65 de ani de la prima sa reprezentație. Și dacă nu merge Mahomed la munte, vine teatrul din Arad la Timișoara: marți a fost lansat proiectul ”Punte de teatru”, care va aduce la Casa Artelor câteva dintre spectacolele de succes ale stagiunii arădene.

Primul spectacol care va trece puntea spre Timișoara și va fi jucat în sala de spectacole de pe strada A.Pacha nr. 8, sâmbătă, 28 septembrie 2013, de la ora 20:00, este ”Cerere în căsătorie”, după A.P.Cehov, producție teatrală arădeană la care Florin Covalciuc semnează traducerea, dramatizarea, regia și scenografia, dar și joacă alături de Angela Petrean Varjasi și de Ionel Bulbuc. Al doilea eveniment inclus în programul prezentat de Bogdan Costea, directorul Teatrului Clasic Arad, și de Sorin Predescu, noul șef al Direcției pentru Cultură Timiș, este spectacolul ”Apropo, ați chemat pompierii?”, un one man show regizat de Liana Didilescu și jucat de aproape 14 ani, cu mare succes, de actorul Zoltan Lovas. Spectacolul este programat duminică, 29 septembrie 2013, de la ora 20:00.

Accesul publicului la ambele spectacole este liber. Dacă vremea va fi frumoasă, spectacolele vor fi susținute în curtea Direcției pentru Cultură, altminteri ele vor fi jucate în sala de spectacole.

Sorin Predescu, noul director al Direcției pentru Cultură Timiș, se declară un pesimist. Însă unul cu planuri mari: „din păcate, Direcția pentru Cultură se ocupă cu patrimoniul, iar bugetul pentru evenimente culturale tinde spre zero. Cu toate acestea, vrem să deschidem larg porțile acestei instituții și oferim actanților culturali, fără să le punem condiții financiare, o galerie de artă, o sală de teatru pe care am reușit să o refuncționalizăm, curtea noastră, o mică bibliotecă pentru evenimente literare, toate spațiile edificiului în care se pot face evenimente artistice și întreaga noastră susținere logistică. Deja în ce privește expozițiile de la Galeria Pygmalion avem programări până în aprilie anul viitor. Cred că este esențial să configurăm un puternic pol cultural regional Timișoara -Arad și de aceea programul pe care îl lansăm astăzi este foarte important”.

La polul opus, optimistul director al Teatrului din Arad anunță un Festival de Teatru Clasic, al XIX-lea, ”cu o puternică participare internațională”, și o stagiune ”densă în evenimente” sub genericul Reper 65.

”Festivalul de Teatru Clasic se va desfășura în perioada 13-21 octombrie. Va începe cu un spectacol al Teatrului Național din Belgrad, Henric al VI-lea, și se va încheia cu o seară timișoreană; spectacolul Teatrului Național, Promoteu înlănțuit, și un concert Muzica Teatrului al compozitorului Cari Tibor, cu band-ul său. (…) Plănuim să unim Festivalul de Teatru Clasic și Festivalul de Teatru Nou (ex-EuroUnderground festival, n.r.) într-un puternic festival al Aradului, iar în perspectivă, împreună cu teatrele din Timișoara și Oradea, să realizam unul dintre cele mai mari festivaluri regionale din această parte a Europei”, susține Costea. În acest an, Primăria Arad a finanțat Festivalul de Teatru Clasic cu 250.000 de lei, adică cu 25% mai mult decât anul trecut.

Foto (c) fotosen.ro0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor