Spitalele vor fi impartite in doua mari categorii, dupa o noua modificare a statutului unitatilor sanitare

De Catalin Radu
Spitalele vor fi impartite in doua mari categorii, dupa o noua modificare a statutului unitatilor sanitare
Ministerul de resort a făcut astăzi publice câteva dintre cele mai importante proiecte de acte normative pentru reforma în Sănătate. Printre ele se numără şi o lege care prevede o nouă modificare a statutului spitalelor, care ar urma să ofere posibilitatea acestora de a deveni instituții autonome.

Conform proiectului pilot, spitalele se vor împărţi în două categorii: de interes naţional (spitalele regionale de urgenţă, spitalele judeţene de urgenţă şi institutele) şi de interes local (spitalele municipale şi cele orăşeneşti). Pentru implementarea proiectului vor fi alese 12 unităţi medicale, pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea. „Sistemul sanitar are nevoie de manageri performanți, care să acționeze eficient și responsabil, în interesul pacienților, dar și al angajaților din subordine.  Acest lucru va duce treptat la depolitizarea funcției de manager”, a precizat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

Directorii de spitale vor fi, astfel, nevoiți să asigure un management eficient, astfel încât unitățile medicale pe care le conduc să devină competitive, iar medicii să fie plătiți în funcție de performanță. Momentan, managerul celui mai mare spital din vestul țării, recent numit după învestirea lui Ciprian Bogdan în funcția de vicepreședinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, nu știe dacă Spitalul Județean din Timișoara va fi implicat în proiectul pilot. „Nu am nicio informație oficială. Încă nu am văzut nici noi proiectul, urmează să fie publicat. Decizia dacă ne vom număra printre aceste spitale este la nivel de Minister. Suntem dispuși să colaborăm în acest sens”, a declarat dr. Jugănaru.

Proiectul va rămâne în dezbatere publică pentru 30 de zile, timp în care la minister se așteaptă propuneri din partea tuturor celor interesați pentru eventuale completări și îmbunătățiri. Printre celelalte acte normative care vizează reforma în sănătate se mai numără intens mediatizatele aspecte ale salarizării personalului medical, răspunderea civilă (malpraxisul) și pachetul de servicii medicale de bază.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor