Spitalele din Timiş, la limita supravieţuirii: fără bani de salarii!

1Comentariu
Spitalele din Timiş, la limita supravieţuirii: fără bani de salarii!
Restanţe mari la unităţile sanitare din judeţul Timiş. Din cauza lipsei de fonduri, spitalele acumulează din ce în ce mai multe datorii către furnizorii de materiale sanitare, ceea ce va face ca multe să nu mai dispună nici măcar de bani pentru plata salariilor, începând de luna viitoare.

Dintre toate unităţile sanitare din judeţ, cel mai rău stau cele din Timişoara, care se zbat în datorii de milioane de lei. Asta reiese dintr-un raport făcut de reprezentanţii Sanitas Timiş. Spitalele cu cele mai mari datorii către furnizorii de materiale sanitare sunt Spitalul Judeţean, Municipal şi Odobescu. Acestea au acumulat restanţe de peste 35 de milioane de lei, din 2007.

Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu” are datorii de peste 700 de mii de lei, iar doar pentru salarii ar avea nevoie, lunar, de 2 milioane de lei. În aceeaşi situaţie se află şi Spitalul „Victor Babeş”, care are de achitat aproximativ 700 de mii de lei, iar pentru a plăti angajaţii este nevoie de peste un milion lei, pe lună.

Se preconizează că situaţia se va înrăutăţi la începutul lunii viitoare, când nu vor mai fi bani nici pentru salarii. Una dintre puţinele instituţii sanitare care nu a înregistrat restanţe este Direcţia de Sănătate Publică Timiş, care însă nu a mai putut plăti sporurile din iulie.

Lucrurile nu stau prea bine nici în judeţ. De exemplu, la Spitalul din Lugoj, datoriile se ridică la aproximativ 3 milioane de lei, nu s-a plătit al 13-lea salariu, iar tichetele de masă nu au mai fost accordate de două luni. Cu toate acestea, sunt şi unităţi ai căror manageri au ştiut să se gestioneze bine, cum ar fi cazul Spitalului din Jebel. Aici nu au fost înregistrate datorii, iar salariile sunt acoperite până la sfârşitul anului.

Dacă nu primesc salariile, încep protestele!

Reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate spun că bugetul alocat pentru 2009 este mult mai mic decât cel de anul trecut, dar că au făcut demersuri pentru a nu se ajunge în imposibilitatea de a mai plăti salariile angajaţilor.

Doar pentru salarii este nevoie de 18,2 milioan de lei, lunar. Serviciile medicale la spitale au fost decontate de Casă. Pentru trimestrul IV este nevoie de 41 de milioane lei pentru a achita salariile”, a declarat Victor Dumitraşcu, directorul CJAS Timiş.

Reprezentanţii Sanitas spun că doar o rectificare bugetară pozitivă ar mai salva situaţia, iar în acest fel oamenii şi-ar putea primi salariile la timp. Dacă nu, sindicaliştii din sănătate sunt dispuşi să înceapă protestele. Personalul din unităţile spitaliceşti a început deja să strângă semnături pentru acest lucru.

 

 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor