Specialistii romani si sarbi au verificat: lucrarile hidrotehnice din zona granitei sunt in stare buna

De Marcel Hoster
Reactualizat la:
Specialistii romani si sarbi au verificat: lucrarile hidrotehnice din zona granitei sunt in stare buna
© foto: arhiva
O comisie hidrotehnică româno-sârbă a realizat verificările periodice la lucrările cu rol de apărare împotriva inundațiilor de pe teritoriul României. Iar concluziile trase sunt că amenajările pe partea românească, de pe râurile aflate pe teritoriile ambelor țări sunt în stare bună.

Verificările au avut loc în perioada 18-21 septembrie, în Spațiul Hidrografic Banat și au avut ca scop urmărirea stării cursurilor de apă și a exploatării și întreținerii digurilor și a lucrărilor hidrotehnice aflate în zona comună de interes, pe teritoriul României, așa cum prevede Regulamentul comun de apărare împotriva inundațiilor și ghețurilor pe cursurile de apă, a obiectivelor hidrotehnice care formează sau sunt întretăiate de frontiera de stat româno-sârbă. Verificările au vizat cursurile de apă: Bârzava, Moravița, Timiș, Bega și Bega Veche.

„Începând de marți, comisia de verificare româno-sârbă a efectuat controale amănunțite pe cursurile de apă transfrontaliere, inclusiv la polderele Gherteniș, pe râul Bârzava și polderul Hitiaș pe râul Timiș. S-au verificat și nodurile hidrotehnice de la Coștei, Topolovăț și cel de la Sânmihaiu Român, aflat în reabilitare, pe râul Bega. După cum știți, refacerea nodului hidrotehnic Sânmihaiu Român este unul dintre obiectivele proiectului «Repararea infrastructurii de navigație pe canalul Bega» pe care îl implementăm deja”, a declarat Titu Bojin, directorul ABA Banat.

În urma verificărilor, Comisia hidrotehnică româno-sârbă a constatat că digurile verificate pe cursurile de apă mai sus amintite (pe tronsoane stabilite anterior) sunt în stare bună și bine întreținute. fiind efectuate, de la data ultimei verificări de anul trecut, lucrări de decolmatare și de înlăturare a vegetației lemnoase din albia minoră. În ceea ce privește polderele verificate, comisia a găsit că toate obiectivele polderelor sunt în stare bună și bine întreținute. Referitor la nodurile hidrotehnice verificate: nodul hidrotehnic de la Sânmihaiu Român este în reabilitare, nodurile hidrotehnice Topolovăț, Hitiaș și Coștei sunt în stare bună.

„Fiecare verificare a avut același scop, și anume siguranța lucrărilor de apărare împotriva inundațiilor. Toate lucrările Administrației Bazinale de Apă Banat urmăresc să garanteze siguranța cetățenilor”, a spus Titu Bojin, directorul ABA Banat.

Subcomisia de apărare împotriva inundațiilor și a ghețurilor a întrunit experți din cadrul Ministerului Apelor și Pădurilor, a Administrației Naționale „Apele Române”, a Administrației Bazinale de Apă Banat, din cele două Sisteme de Gospodărire a Apelor Timiș și Caraș-Severin și experți din Întreprinderea de Gospodărire Publică a Apelor „Vode Vojvodine”.

Vă reamintim că, în baza „ Regulamentului comun de apărare împotriva inundațiilor și ghețurilor pe cursurile de apă a obiectivelor hidrotehnice care formează sau sunt întretăiate de frontiera de stat româno-sârbă”, intrat în vigoare în 1955, anual se fac verificări comune la lucrările de apărare împotriva inundațiilor și ghețurilor.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor