Somerii din Timis vor putea sa sustina interviuri de angajare prin intermediul internetului

De M. Hoster
Somerii din Timis vor putea sa sustina interviuri de angajare prin intermediul internetului
Somerii din Timis vor putea sa sustina interviuri de angajare prin intermediul internetului
Timişul va deveni exemplu de bune practici pentru restul ţării în ceea ce priveşte implementarea operaţiunilor electronice online legate de piaţa muncii. Dacă totul va merge cum trebuie şomerii vor lua parte la interviuri video prin intermediul internetului şi vor putea vedea situaţia locurilor de muncă pentru care pot aplica în timp real. De cealaltă parte, angajatorii vor fi scutiţi de deplasarea la sediul AJOFM pentru plasarea ofertelor de muncă scoase la concurs.

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Timiş este aproape de finalizarea unui proiect finanţat din fonduri europene, di Fondul Social European prin programul Operaţiona Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, “SPO On-line – Întâlnirea între cererea şi oferta de forţă de muncă, în valoare de peste un milion de euro, în urma căruia piaţa forţei de muncă va avea o “oglindă” pe internet. Aici, depunerea ofertelor lansate de firmele aflate în căutare de personal se va face electronic, sistemul va interpreta datele plasate, iar acestea vor intra automat în baza de date a Agenţiei, fără a mai fi necesară intervenţia personalului instituţiei. “Ceea ce trebuie noi să înţelegem este că efectele pozitive sunt numeroase: economie de timp, economie de bani, mod de lucru rapid şi facil. Firmele au încercat acest nou sistem, iar cele care l-au testat sunt extrem de încântate”, ne-a declarat Liviu Neguţ, manager de proiect.

Dacă firmele scapă de deplasarea la sediul AJOFM, şomerii aflaţi în căutarea unui loc de muncă sunt, de asemenea, avantajaţi. “Gândiţi-vă că este un şomer dintr-un judeţ vecin. El vede oferta prezentată de noi, o dată pe săptămână, vine la Timişoara la sediul AJOFM, ia de pe listă numărul de telefon al firmei, sună acolo şi la capătul celălalt al firului i se spune: aaa ne pare rău, aţi sunat prea târziu, locul a fost deja ocupat. În noul sistem el vede în timp real care este situaţia locurilor disponibile, a celor care nu au fost luate deja.”, a mai declarat Neguţ.

Proiectul timişorean este unul orientat după modelul olandez. Acolo peste 70 % din activităţile de acest tip sunt realizate online. Diferenţa este că acolo diferite baze de date sunt interconectate, funcţionarul public poate vedea care este situaţia reală a solicitantului unui loc de muncă. Dacă acesta are o datorie la bancă, dacă are probleme sociale sau financiare, stabilindu-se un fel de paliere de clasificare, cei care au mai multă nevoie de un loc de muncă fiind “împins” în faţă pentru a ajunge mai rapid la acel job.

Ceea ce nu este cazul în România… Diferitele baze de date, ale AJOFM, ITM, Poliţie nu sunt interconectate. Mai mult, nici bazele de date din diferite judeţe ale Agenţiei nu “colaborează”. Proiectul european al AJOFM Timiş are loc în paralel şi la instituţia similară din Mehedinţi, în aceleaşi condiţii. Din păcate, cele două judeţe sunt singurele unde există aceste servicii. Totuşi, mai sunt alte zone unde există în derulare proiecte similare. Conducerea Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă s-a arătat încântată de proiect, iar în următoarea perioadă se va încerca stabilirea unui mod unitar de realizare a “pieţei muncii online”.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor