Soluţia PD pentru 2007: anticipate

Adriean Videanu
Adriean Videanu
Anticipate imediat după 1 ianuarie 2007, premier PD, liste comune cu PNL cu paritate decisă de sondaje – acesta a fost mesajul transmis de preşedintele executiv al PD, Adriean Videanu.

Comentând versiune vehiculată în presă privind un nou protocol al Alianţei, care ar urma să facă pace în vederea anticipatelor, Videanu a desfiinţat ipoteza parităţii de unu la unu şi a susţinut că ponderea pe liste trebuie decisă conform protocolului Alianţei, deci pe baza unor sondaje de opinie. 

El a explicat că PD nu are niciun interes pentru a impune această condiţie, respectiv paritatea unu la unu – şi că liberalii ar fi avantajaţi de această propunere, pentru că stau mai slab în sondaje.

Liderul PD a subliniat că partidul merge pe ideea unui sondaj, realizat de două institute, unul propus de liberali, altul de democraţi, care să decidă procentul pe liste, ca în 2004. “Am avut un duel pe tema acelui sondaj, dar nu l-am contestat”, a readus în discuţie Videanu situaţia din 2004, care era favorabilă liberalilor. Întrebat dacă ar accepta şi luarea în considerarea a alegerilor locale din 2004, Videanu nu a respins această posibilitate.

Premierul va fi decis de partidul cel mai bine cotat, adică de PD, a adăugat Videanu. El a refuzat să spună cine ar putea fi candidaţii democraţilor pentru acest post, dar a spus că PD are mai multe persoane care l-ar putea ocupa.

Preşedintele executiv al PD a afirmat că anticipatele ar trebui declanşate imediat după 1 ianuarie 2007 pentru a crea o bază solidă necesară pentru aplicarea tuturor măsurilor necesare integrării. “Anticipatele ar fi un beneficiu suplimentar pentru noi şi pentru Alianţă. Atâta vreme cât ai pierdut majoritatea, este foarte greu să gestionezi integrarea”, a accentuat Videanu.Întrebat despre despre modul în care se vor putea declanşa alegerile înainte de termen, Videanu a spus că este nevoie de un acord în Alianţă pe această temă, dar şi de crearea unei majorităţi parlamentare favorabile acestui demers. El a reamintit că premierul Tăriceanu s-a declarat de acord cu anticipatele în cazul în care se va pierde majoritatea în Parlament şi că PSD şi PRM s-ar fi declarat pregătite de alegeri înainte de termen.

Liderul democrat a recunoscut că relaţiile cu liberalii au traversat multe momente tensionate, din vina ambelor partide, dar a susţinut că PD a făcut mai multe concesii PNL. El a drept exemplu faptul că PD a renunţat să impună guvernului păstrarea unui singur portofoliu de vicepremier care să aparţină PD şi a contribuit la alegerea lui Bogdan Olteanu la preşedinţia Camerei Deputaţilor, în timp ce protocolul prevedea sprijin liberal pentru preluare conducerii Senatului de către democraţi.

“Sigur că se poate spune că noi nu am reuşit la Senat, dar dacă PD nu vroia, nu reuşea nici PNL la Cameră”, a precizat Videanu. El a mai spus că nu estemulţumit nici de reprezentarea PD în diverse structuri, potrivit raportului de 1,3 – 1 %. Totuşi, Videanu a spus că la anticipate va merge împreună cu PNL, ceea ce nu s-a întâmplat şi în cazul alegerilor pentru Parlamentul European.

Totodată, preşedintele executiv al PD a menţionat că nu a auzit niciodată că premierul Tăriceanu şi-ar fi exprimat disponibilitatea pentru a fi comisar european, conform versiunii vehiculate în legătură cu un nou protocl al Alianţei.

Videanu s-a referit la PD ca la cel mai important partid de pe scena politică şi a subliniat că democraţii au responsabilităţi mai mari în faţa electoratului decât PNL, partid despre care a spus că va fi sancţionat de electorat pentru că nu mai “recunoaşte” că populaţia a votat anagajamentele lui Traian Băsescu şi ale lui Theodor Stolojan.

“Responsabilitatea PD faţă de electorat este mai mare. Electoratul a votat angajamentele a doi oameni – Traian Băsescu şi Theodor Stolojan. Din păcate, PNL nu mai recunoaşte acest lucru. Este o eroare politică pentru care va fi sancţionat”, a spus Adriean Videanu. “Obligaţia majoră este a noastră, a PD. Mesajul Alianţei a fost dus de Traian Băsescu”, a arătat Videanu, explicând de ce PD preia cele mai mari responsabilităţi.

Totodată, PD a afirmat că este singurul partid cu un model economic recunoscut pe plan internaţional şi a sugerat că programul de guvernare este “marca PD”. El s-a referit la succesul cotei unice, care a spus el, se datorează şefului ANAF, Sebastian Bodu.

Sursa: Newsin0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor