Slujba de pomenire a Regelui Mihai la Timisoara. Carte de condoleante la Catedrala Mitropolitana

De Adrian Panduru
Slujba de pomenire a Regelui Mihai la Timisoara. Carte de condoleante la Catedrala Mitropolitana
© Tion: Slujba de pomenire a Regelui Mihai la Timisoara
La Catedrala Mitropolitană din Timișoara a avut loc o slujbă de pomenire a Regelui Mihai I al României, ctitorul lăcașului de cult din centrul urbei. La pictura cu Regele Mihai I de la intrarea în Catedrala Mitropolitană au fost așezate candele și o carte de condoleanțe, care va fi expusă apoi în muzeul lăcașului. Primul care a scris în cartea de condoleanțe a fost Mitropolitul Banatului, ÎPS Ioan.

La slujba de pomenire, care a avut loc miercuri, 6 decembrie, au participat mai mulți preoți și credincioși, dar și oficialități, vicepremierul României, Paul Stănescu, președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra, și alte autorități.

La intrarea în catedrală se află o pictură cu Regele Mihai. În acel loc ard candele și se află o carte de condoleanțe, în care cei care doresc își pot exprima un gând în memoria Regelui Mihai.

În urmă cu 75 de ani, Regele Mihai a fost la sfințirea acestei catedrale, a fost invitat de bănățeni să vină la sfințirea ei. L-au așteptat cu inimile deschise și cu dangăt de clopot. Astăzi, credincioșii din părțile Banatului îi petrec sufletul până la porțile Cerului, în rugăciune și dangăt de clopot. Iubiți credincioși, am făcut această rugă pentru Regele Mihai, astăzi, pentru tot ce a făcut pentru țară și pentru Banat, de a ridica o asemenea catedrală, mândria Banatului și a țării. Am făcut apoi această pomenire și în amintirea prieteniei sincere pe care a avut-o Regele Mihai cu Înalt Preasfințitul Mitropolit Nicolae, care l-a primit cu bucurie în casa sa și în această catedrală. De acum, amândoi se vor întâlni în patria de sus. Dumnezeu să-l ierte de tot ce a greșit ca om și să-l răsplătească însutit pentru tot ce a făcut, pentru bănățeni, pentru toți românii și pentru ca această țară să fie întreagă. Ne-a lăsat moștenire această țară întreagă. Mai este încă o lacrimă pe obrazul României și acea lacrimă se cheamă Basarabia”, a spus mitropolitul Banatului, ÎPS Ioan, după slujba de pomenire.

Mitropolitul Banatului a amintit și de abdicarea Regelui și a istorisit o întâmplare de pe băncile unei școli…

După abdicarea Regelui în 30 decembrie 1947, toți școlarii, copiii români, au plecat în vacanță și când s-au întors la școală din vacanța de iarnă, un învățător, în prima zi de școală de după vacanța de iarnă, cu o voce stinsă, le spune copiilor: «deschideți cartea de limbă românească!». Și au deschis copiii cartea și le-a spus iarăși cu o voce stinsă: «rupeți prima foaie din carte!» L-au privit cu ochii lor curați de copii și n-au îndrăznit să rupă prima foaie. Și totuși, cu vocea lui blândă a mai zis o dată: «rupeți-o că este poruncă!». Și au rupt-o. Și era pagina pe care era chipul Regelui Mihai. Și le-a mai spus «rupeți-o și pe cealaltă». Și au rupt-o și era pe ea fotografia Reginei Mamă Elena. Și iarăși după o clipă de suspin le-a spus învățătorul: «deschideți acum cartea la pagina 143!». Și au răsfoit cu mâinile lor curate și au și găsit pagina și le-a spus «rupeți-o și pe aceasta». Și pe această pagină era harta României Mari. Iată pe cine au pus atunci mai-marii vremii să sfâșie încă o dată țara, care era și ea sfâșiată de gloanțe de război, Al Doilea Război Mondial. Dumnezeu să ne ajute să punem la loc paginile care au fost frânte din istoria neamului nostru și să ne ajute Dumnezeu să punem la loc și pagina 143, cu harta întregită a neamului nostru, așa cum a rămas de la Regele Ferdinand!”, a spus Mitropolitul Banatului.

După slujbă, cartea de condoleanțe de la intrarea în catedrală a fost semnată prima dată de Mitropolitul Banatului, apoi de vicepremierul Paul Stănescu și președintele CJ Timiș. Călin Dobra.

Într-o zi însemnată, sărbătorim Sf. Nicolae, am scris în cartea de condoleanțe că astăzi plângem moartea Regelui Mihai. E o zi tristă pentru noi toți, pentru că în momentul în care a venit 30 decembrie 1947 ceva s-a rupt în toți românii. Nu cred că e român care să nu fi simțit atunci ce se întâmplă cu țara noastră. În ochii României există o lacrimă în continuare, mereu, Basarabia. Este un moment trist pentru noi toți, nu ne rugăm decât ca Dumnezeu să-l odihnească, să-l ierte acolo unde se va duce și noi să fim de fiecare dată să comemorăm lucrurile pe care le-a lăsat în urmă Alteța Sa Regele Mihai”, a spus vicepremierul Paul Stănescu, după slujbă.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor