Sistemul special de impunere a microîntreprinderilor devine istorie

Sistemul special de impunere a microîntreprinderilor devine istorie
Adio impozit de 3% pentru veniturile microîntreprinderilor. Ministerul Finanţelor a venit cu precizările oficiale referitoare la încetarea acestui sistem derogatoriu de impunere a firmelor din Timis care se încadrau în categoria microîntreprinderi.

Joi dimineaţă, pe site-ul instituţiei a fost postat un anunţ prin care se precizează că societăţile respective vor fi taxate în rând cu restul întreprinderilor. În conformitate cu prevederile Codului fiscal sistemul de impozitare pentru microîntreprinderi a avut o aplicabilitate limitată în timp, respectiv pâna la data de 31 decembrie 2009, aceasta fiind prevăzută prin modul de reglementare a cotelor de impozitare numai pentru anii 2007-2009. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2010, prevederile Titlului IV din Codul Fiscal, „Impozit pe veniturile microîntreprinderilor”, normele metodologice de aplicare corespunzătoare, precum şi alte prevederi referitoare la acest sistem, nu mai produc efecte juridice. Prin urmare, începând cu data de 1 ianuarie 2010, microîntreprinderile din Timiş care până la data de 31 decembrie 2009 au aplicat impozitarea cu 3% a veniturilor şi nu taxarea cu 16% a profitului, vor intra în categoria contribuabililor plătitori de impozit pe profit.

Având în vedere aceste noi reglementări, în următoarea perioadă se aşteaptă o creştere a numărului de societăţi pentru care se va solicita suspendarea sau chiar închiderea activităţii. O situaţie similară s-a înregistrat în momentul introducerii impozitului forfetar. Revenind la microîntreprinderi, trebuie spus că acestea erau de multe ori folosite de managerii marilor firme pentru a fi plătiţi. În acest fel se evita plata unor salarii cu impozite şi contribuţii sociale mari, angajatorul având contract cu managerul prin intermediul microîntreprinderii care era taxată doar cu 3%.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase