Sirenele au sunat duminică la Timişoara la 20 de ani de când a devenit primul oraş liber de comunism

19Comentarii
Sirenele au sunat duminică la Timişoara la 20 de ani de când a devenit primul oraş liber de comunism
Sirenele au sunat duminică la Timişoara, timp de trei minute, pentru a marca momentul petrecut în urmă cu 20 de ani, când a devenit primul oraş liber de comunism din ţară, transmite corespondentul NewsIn.

Aproximativ 20 de revoluţionari s-au strâns în Balconul Operei Române din Timişoara şi au strigat lozinci precum „Jos Ceauşescu”, „Azi în Timişoara mâine-n toată ţara”, „Vrem saloane de Crăciun nu conducători nebuni”. Revoluţionarii care s-au strâns în balcon au fost în acelaşi loc, în urmă cu 20 de ani, când Timişoara devenea primul oraş liber de comunism din ţară, iar acum, au ciocnit pahare cu şampanie.

„Acum 20 de ani am venit cu coloana de revoluţionari spre Piaţa Operei şi am întrebat dacă au vreun lider. Mi-am dat seama că nu au niciun lider. Ne era frică ca printre noi să nu fie şi informatori şi să înceapă să tragă în noi sau să ne bage în puşcărie. Am îngenuncheat şi am spus Tatăl Nostru. În timpul rugăciunii am ridicat privirea şi am văzut balconul Operei. Atunci mi-am zis că acolo trebuie să ajung. Uşa din faţă era închisă, dar cu alţi patru cinci oameni din piaţă, am intrat prin lateral şi am ajuns în balcon”, a declarat, duminică, revoluţionarul Lorin Fortuna, cel care a fost primul care a luat cuvântul în Balconul Operei Române, în urmă cu 20 de ani.

Membrii Asociaţiei „Victoria” a Luptătorilor în Revoluţie din Timişoara s-au strâns în foaierul central al Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara, ca să aniverseze constituirea Frontului Democratic Român şi declanşarea Revoluţiei din decembrie 1989. Înspre seară, în Piaţa Victoriei din Timişoara, pe scena amplasată în faţa Operei Române, Casa de Cultură organizează un spectacol festiv dedicat celei de-a 20-a aniversare a Revoluţiei Române. 

De asemenea, urmaşii eroilor revoluţiei şi membrii Memorialului Revoluţiei din Timişoara s-au deplasat la Bucureşti, „pe urmele martirilor şi a cenuşii eroilor timişoreni dispăruţi în Revoluţie”, unde vor depune coroane, vor spune rugăciuni şi vor aprinde lumânări în Piaţa Universităţii, Piaţa Revoluţiei, la Crematoriul Cenuşa şi în Cimitirul Eroilor Bucureşti. La gura de canal de la Popeşti-Leordeni se va oficia o slujbă religioasă.

Sursa: Newsin19Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor