Sfaturi nemţeşti, clădiri româneşti!

3Comentarii
Sfaturi nemţeşti, clădiri româneşti!
TIMIŞOARA. Nemţii ne învaţă cum să ne reparăm casele! Pentru început, clădirile istorice. Societatea Germană pentru Cooperare Tehnică (GTZ) continuă parteneriatul cu Primăria Timişoara pentru reabilitarea clădirilor istorice.

Anul trecut în cadrul acestui parteneriat au fost organizate două cursuri pentru reabilitarea faţadelor şi a acoperişurilor acestor clădiri, la care au participat 36 de firme şi meseriaşi, alături de 12 arhitecţi.

Anul acesta vor fi organizate 15-20 astfel de cursuri, printre care cele legate de acoperişuri, protecţia lemnului, faţade, tencuieli, decoraţiuni din ghips, porţi, balcoane, dar şi de posibilitatea reducerii consumului de energie termică la clădirile istorice. „În acest fel Timişoara va primi titlul de Centru de competenţă în reabilitarea clădirilor istorice”, a precizat Jochen Gauly, coordonatorul proiectului pentru Timişoara.

Cunoştinţele acumulate în urma acestor cursuri pot fi puse uşor în practică, pentru că tot în cadrul proiectului, dintre administraţia locală şi autorităţile germane, se oferă consultanţă timişorenilor care doresc să afle care sunt condiţiile şi costurile lucrărilor de reabilitare a clădirilor istorice în care locuiesc. „Până acum la centrul de informare au sosit 120 de cereri de consultanţă. Pentru 25 de cazuri au fost întocmite deja rapoartele de consultanţă care conţin inclusiv date despre costurile reparaţiilor”, a mai spus Gauly.

Alternative

Autorităţile locale vor beneficia de cel puţin 550.000 de euro din partea părţii germane pentru finanaţarea lucrărilor la clădiri istorice. Vor fi alese clădirile care au o semnificaţie importantă şi care riscă să se prăbuşească în orice moment. Restul celor interesaţi vor fi nevoiţi să contracteze împrumuturi de la bănci.

Carmen Barna
carmen.barna@informmedia.ro3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor