Senzaţia de "deja vu" este determinată de o zonă a memoriei din creier

Senzaţia de "deja vu" este determinată de o zonă a memoriei din creier
Una dintre cele două zone ale creierului solicitate pentru a evoca amintiri înregistrează doar aspecte generale ale evenimentelor, iar în acest fel ar putea fi explicate senzaţiile de “deja vu” ale unor persoane ce îşi amintesc fapte sau locuri pe care nu le-au făcut şi văzut niciodată.

Potrivit unui studiu nou, lobul median temporal, situat la baza creierului, se focalizează asupra unor fapte concrete în timp ce lobul parietal situat deasupra lobului median temporal memorează evenimente, fără detalii, au explicat cercetătorii într-o lucrare publicată în revista de specialitate Journal of Neurosciences.

“Memoria umană nu este similară celei a calculatoarelor, de aceea nu este extrem de exactă tot timpul”, a declarat dr. Roberto Cabeza, neurolog de la Universitatea Duke din Carolina de Nord, principalul autor al studiului.

Pentru a înţelege de ce unele persoane au certitudinea că îşi amintesc evenimente pe care nu le-au trăit în realitate, neurologii au scanat creierele unor voluntari care erau perfect sănătoşi din punct de vedere mintal, printr-un sistem de scanare cu rezonanţă magnetică, în timp ce au fost supuşi la teste de memorie care vizau amintiri reale şi altele imaginare.

Scanarea creierului prin rezonanţă magnetică permit evidenţierea acelor zone ale creierului active în timpul exerciţiilor mentale. Testele au arătat că subiecţii foarte siguri de amintirile şi de acurateţea memoriei lor, prezentau activitate cerebrală în lobul median temporal al creierului care memorează numeroase detalii specifice evocăriilor corecte ale amintirilor, în timp ce evenimentele imaginate arătau o activitate intensă în zona parietală a creierului. Aceste persoane care aveau o activitate cerebrală intensă în zona parietală nu îşi puteau aminti decât date generale despre evenimente şi chiar dacă erau siguri de amintirile lor, ei se puteau înşela în privinţa acestora.

Această descoperire îi ajută pe medici să evalueze schimbările cu care intervin în procesele de memorie normale, în cazul vârstnicilor şi ar putea chiar conduce la depistarea percoce a maladiei Alzheimer, potrivit dr.Cabeza. Studiile percedente au arătat că un creier uman care îmbătrâneşte normal pierde capacitatea de a memora fapte precise şi începe un proces în care îşi aminteşte doar impresii generale.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor