Senatul a aprobat înfiinţarea Poliţiei Locale

25Comentarii
Senatul a aprobat înfiinţarea Poliţiei Locale
Senatul a adoptat marţi, cu 76 de voturi pentru, proiectul de lege privind înfiinţarea Poliţiei Locale, structură în subordinea primarilor, cu atribuţii suplimentare faţă de Poliţia Comunitară în privinţa siguranţei rutiere, a inspecţiei în construcţii, urbanism, comerţ şi menţinerea ordinii publice.

Raportul Comisiei de administraţie publică menţionează că, după cini ani de la înfiinţarea Poliţiei Comunitare prin preluarea personalului şi patrimoniului gardienilor publici, au fost constatate o serie de probleme de ordin legislativ şi administrativ.

“Atribuţiile Poliţiei Comunitare nu sunt delimitate dar cele ale altor structuri cu responsabilităţi de inspecţie şi control din subordinea autorităţilor adminitraţiei publice locale şi de cele ale unităţilor teritoriale ale Poliţiei Române sau Jandarmeriei. Atribuţiile Poliţiei Comunitare sunt considerate insuficiente de către autorităţile administraţiei publice locale de municipiu. La acest nivel problemele cu fluenţa traficului şi inspecţia în urbanism, comerţ şi protecţia mediului au o complexitate deosebită, precum şi capacitatea de pregătire şi instruire a personalului care este redusă”, se motivează în raportul de adoptare a proiectului de lege.

Între principalele prevederi se menţionează că Poliţia Locală va fi organizată ca un compartiment funcţional în aparatul de specialitate al primarului sau de instituţie publică de interes local cu personalitate juridică.

Atribuţiile Poliţiei Locale sunt mai ample decât cele ale Poliţiei Comunitare, fiind prevăzute şi alte domenii de competenţă, în special în domeniul siguranţei rutiere şi ordinii publice. Acest organism se constituie disctinct de Poliţia naţională şi va avea atribuţii privind apărarea drepturilor şi libertăţilor persoanei, a proprietăţii private şi publice, prevenirea şi descoperirea infracţiunilor. Poliţia Locală va integra compartimentele din aparatul de specialitate al primarului responsabile cu inspecţia şi controlul în construcţii, urbanism, protecţia mediului şi comerţ, consolidând capacitatea de acţiune în aceste domenii. Va sprijini serviciile publice comunitare de evidenţa persoanelor în activitatea de teren a acestora”, precizează senatorii din comisia de administraţie.  

Legea mai trebuie adoptată de Camera Deputaţilor în calitate de cameră decizională.

Sursa: NewsIn25Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor