Semnificaţii în lume

Reactualizat la:
1Comentariu
Semnificaţii în lume
TERRA – Serbarea Halloweenului are o amploare deosebită în primul rând în America, apoi Marea Britanie iar în ultima vreme a fost adoptată şi pe continentul european.

Deosebit de pitoreasca, colorata, sgomotoasa şi vesela serbare-carnaval îşi are originea în Irlanda, înaintea erei noastre, în ritualurile celţilor. Asupra semnificaţiei exacte părerile cercetătorilor sunt împărţite. Una dintre variante este că la 1 noembrie preoţii druizi serbau Samhain sau Samain – ceremonie dedicată sufletelor morţilor.

Şi pentru că această dată coincidea cu încheierea anului, se credea că atunci legătura dintre cer şi pământ era foarte puternică, deci sufletele celor morţi se puteau întoarce la lăcaşurile vieţii. Pentru că nu se putea ştii dacă sunt binevoitoare sau nu, oamenii se apărau oferindu-le anumite jertfe şi ofrande O altă explicaţie ar fi fost că preoţii druizi încercau să liniştească pe stăpânul morţii Samhain care în această noapte îşi recruta noi suflete.

Alţi cercetători au emis teoria că Samhain ar fi fost un cult dedicat zeului soare Lugh, ca mulţumire pentru recolta bogată, deci o serbare a recoltei.

O altă versiune ar fi că pe 31 octombrie era serbat zeul adâncurilor Crom Cruaich căruia trebuia să i se aducă jertfă copiii născuţi în această zi, pentru ca în anul următor să nu mai dorească alte ofrande omeneşti.

Şi în sfârşit, ultima explicaţie ar fi fost că pe 31 octombrie – cumpăna dintre vară şi iarnă, dintre vechiul şi noul an celtic, duhurile morţilor bântuiau pe pământ căutând să intre în corpurile oamenilor pe care le luau în stăpânire în anul care urma. Pentru a se apăra, oamenii se îmbrăcau aşa încât să arate cât mai înspământător, să sperie duhurile şi să le pună pe fugă. Tradiţia mai era ca preoţii druizi să meargă din casă în casă şi să strângă ofrande. Cei darnici erau binecuvântaţi, cei zgârciţi erau blestemaţi să aibă în anul următor o recoltă proastă.

În urmă cu aproximativ 1200 de ani, în încercarea de a eradica complet serbările păgâne şi a-i încreştina pe bretoni, irlandezi, englezi şi alte popoare de origine celtă, papa Gregor IV a decretat în anul 835, ziua de 1 noembrie ca sărbătoare religioasă închinată sufletelor martirilor credinţei – Ziua tuturor sfinţilor ( aproape două secole mai târziu, în anul 1006 papa Johannes XVIII a decretat ziua de 2 noiembrie – Ziua morţilor) dar, cum s-a întâmplat în toate aceste cazuri, tradiţia păgână era atât de înrădăcinată în conştiinţa oamenilor încât nu a putut fi distrusă ci s-a format un compromis, o sărbătoare creştină grefată pe ancestralul cult al strămoşilor.

În Marea Britanie serbarea s-a numit All Saints Day sau All Hallows Day, iar seara dinnaintea ei All Hallows Evening. În timp, prin prescurtare a devenit Hallows’ E’en şi de aici Halloween, aşa cum este cunoscută acum.

Cu toată autoritatea religiei creştine tradiţia serbării păgâne s-a păstrat şi în sec. XIX şi odată cu emigrarea scoţienilor şi irlandezilor în America, a devenit aici una dintre cele mai populare şi tradiţionale sărbători ale anului, de o amploare asemănătoare cu tradiţionalele carnavaluri din Rio de Janeiro, din Caraibe sau din Veneţia, dar cu durata strictă de o singură noapte. În jurul anului 1900, noaptea de Halloween era în New York într-adevăr o adevărată noapte a groazei, a distrugerii, în care erau distruse magazine şi erau răniţi oameni şi animale, o adevărată “noapte a Valpurgiei”. În timp însă “elanul” participanţilor a fost temperat de către poliţie.

Pretutindeni în parcuri sunt aprinse focuri uriaşe în jurul cărora oamenii, purtând măşti şi costume groteşti, dansează pentru a îmblânzi astfel vrăjitoarele şi demonii care se crede că în noaptea aceasta bântuie prin lume. Pentru a le îmbuna şi a le face binevoitoare, se pun pe pragurile uşilor şi geamurilor sau pe masa din bucătărie farfurii cu lapte, ca ofrandă adusă spiritelor morţilor.

Şi nu numai atât, dar chiar şi casele sunt decorate ca pentru un party al groazei, lilieci şi şobolani uriaşi, diavoli, schelete, cranii însângerate, Dracula – cel mai popular personaj român, fantome, monştrii înspăimântători, mâţe negre şi câte şi mai câte orori şocante se întrec să facă atmosfera cât mai înfiorătoare. Nici o problemă cu procurarea rechizitelor, în fiecare an comerţul branşei înregistrează o adevărată explozie a cifrei de afaceri, de altfel acest ???argument financiar” este cel care a determinat expansiunea serbării, a cărei origine şi semnificaţie sunt practic necunoscute de marea majoritate a participanţilor.

Dar ce contează, principalul este că există un prilej de petrecere, căci – parafrazându-l pe Democrit, ???Viaţa fără petreceri este ca drumul lung fără popasuri”. Pentru ca întreaga atmosferă să fie adecvată, în seara de Halloween se bea ???Bloody Mary” – de fapt suc de roşii, se mănâncă macaroane însângerate…tot cu bulion. Multă risipă de imaginaţie, dar şi multă bucurie. Evident, atunci când nu degenerează în acte de vandalism.

Ce este interesant, această noapte a ???morţilor vii”- cum mai este denumită, care şi-a păstrat neschimbată semnificaţia şi tradiţia, a depăşit spaţiul american şi a revenit la locurile de obârşie ca un produs de import, fiind sărbătorită nu numai în spaţiul anglo-saxon dar şi în alte ţări ale Europei, nu însă atât de spectaculos.

În Austria serbarea Halloween este cunoscută de câteva decenii, mai ales în districtul Burgenland – unde locuiesc cele mai multe familii ale emigranţilor în America. În Tirol, serbarea a pătruns în jurul anului 1990, apoi treptat în celelalte judeţe-districturi, serbându-se azi în toată ţara. În Viena a început să fie serbat în 1995, când proprietarii de mici buticuri în care se vindeau ???recuzitele groazei” au răspândit fluturaşi pe care scria:”Hallo Wien, Halloween”. Prima manifestare de amploare a avut loc în ???oraşul vechi”, în vestita zonă intitulată Bermuda- Dreieck, lângă cea mai veche biserică vieneză – Ruprechtskirche, unde şi acum serbarea are o amploare deosebită.

Ca emblemă a serbării, pentru a înspăimânta şi a pune pe fugă duhurile rele, diavolii, demonii şi alte forţe malefice, peste tot, la porţile caselor, pe garduri, sau legaţi în vârful prăjinilor şi purtaţi de copii pe străzi, sunt puşi bostani ciopliţi în formă de mască, cu ochi, nas şi gură rânjită, scobiţi de conţinut, în locul căruia este aprinsă o lumânare.

Ei sunt denumiţi Jack-o’Lantern şi evident că numele şi tradiţia sunt legate de nişte legende. Bunăoară, într-una dintre ele se spune că Jack – un fierar vestit, dar şi un beţivan de mare clasă, ar fi făcut pariu cu diavolul că va face cea mai bună potcoavă din lume. Şi de va reuşi diavolul s-ar fi legat să nu-i ia sufletul în iad.

Într-o altă versiune Jack s-ar fi războit cu diavolul pe care l-a legat de un copac, pe care a încrustat semnul crucii. În ambele variante într-o zi muri Jack şi bătând el la porţile raiului, Sf. Petru l-a alungat pentru viaţa de beţiv pe care a dus-o. Atunci, a bătut la porţile iadului, să-şi găsească un adăpost, dar diavolul văzându-l s-a speriat de moarte, i-a pus în mână un tăciune aprins din focul osândei şi a închis degrabă, nu cumva să intre. Iar Jack, ce să facă? A pus tăciunele într-o sfeclă, sau ceapă – nu se ştie precis şi de atunci în noaptea morţilor vii, hălăduie prin lume, iar demonii şi diavolii se sperie când îl văd şi fug pe pustii. Americanii au considerat aceste legume neinteresante aşa că le-au înlocuit cu dovleacul care se preta mult mai bine la rolul de lanternă.
Iată, întâlnim şi sub această formă populara temă abordată în poveştile şi legendele tuturor popoarelor – lupta omului cu diavolul, a binelui cu răul, a luminii cu întunericul şi evident, veşnic sperata victorie a binelui…chiar dacă cel mai ades viaţa se desfăşoară după alt scenariu…

De ce dovleci? Doar forma lor este de vină? Greu de spus exact, ceea ce se ştie cu siguranţă este că dovleacului încă din antichitate i s-au atribuit semnificaţii deosebite.

În vechiul Egipt el era venerat fiind considerat întruchiparea terestră a zeiţei Kolokassia. Cultul dovleacului este cunoscut în Africa, China şi Japonia. La chinezi el este simbol al abundenţei, fertilităţii(datorită mulţimii sâmburilor) regenerării şi imortalităţii. Mitologia sau legenda spune că strămoşul mitic al chinezilor Panku, ar fi scăpat cu viaţa din potopul mitic stând într-un dovleac. În alte legende se spune că Pangu ar fi fost un dovleac. În ceremonia nupţială, mirilor li se dădea vinul ritual din două jumătăţi de tigvă de dovleac, pentru a avea o viaţă bogată şi mulţi urmaşi ( evident aceasta înainte de revoluţia chineză şi legea planificării natalităţii).

La intrarea în lojile societăţilor secrete sunt puşi dovleci deoarece se crede că : ??? sunt un semn al regenerării spirituale, al accesului spre lăcaşul nemuririi”.(Jean Chevalier, Alain Gheerbrant – Dictionnaire des symboles)
În Laos legenda spune că oamenii s-ar fi născut din dovlecii crescuţi pe vrejul Axului Lumii.

La unele popoare africane, dovleacul simbolizează uterul femeii.
În aria Balcanică tigva este legată de cultul morţilor. În Serbia se umple cu apă şi se sparge la scoaterea mortului din casă, sau se pune în sicriu plină cu apă sau vin.

În obiceiurile româneşti de tip calendaristic dovleacul este asociat cultului strămoşilor, majoritatea mâncărurilor rituale din perioada posturilor şi zilelor de pomenire a morţilor sunt făcute din dovleac. În aria daco-română el este şi un simbol al abundenţei, astfel în nordul Moldovei s-a mai păstrat obiceiul ca de Anul Nou copiii să colinde cu o tigvă umplută cu seminţe de dovleac, pe care să le arunce peste casă şi să ureze rod bogat ( E. Bernea – Poezii populare în lumina etnografiei).

Dovleacul este considerat şi obiect apotropaic. Astfel mai există la sate obiceiul de a se planta dovleci în jurul casei, deoarece se consideră că vrejul său se înlănţuie precum şarpele mitic, apărând casa de forţele malefice.

În basmele româneşti vrejul care se înalţă pe un stâlp sau un pom este considerat un Axis mundi, o scară mitică pe care eroii basmelor comunică cu cerul sau pământul. De asemenea se întâlneşte frecvent tema naşterii miraculoase a unui erou de basm dintr-un dovleac, sau transformarea lui într-un dovleac, ???ceea ce denotă apartenenţa acestei plante la cultul strămoşilor” ( L. Şăineanu – Basmele românilor).

Deosebit de interesant mi se pare faptul că în Ardeal era (şi mai există) obiceiul ca toamna târziu, la culesul bostanilor (cum sunt denumiţi dovlecii), pe stâlpii fiecărei case să fie aprinse ???felinare” făcute exact precum Jack-o’Lantern, deşi nu era cunoscută serbarea Halloween. Din unele surse se spune că acestea ar fi avut rolul să gonească spiritele şi duhurile malefice, care în pragul iernii, în nopţi anume, bântuie prin lume.

Halloween este pentru copii un fel de seară a colindelor. Mascaţi şi costumaţi ca să arate cât mai înspăimântători, purtând cu ei tradiţionalul dovleac-lanternă ( uneori din ceramică), merg în grupuri din casă în casă, sau după caz din apartament în apartament, cântă ceva sau pur şi simplu strigă: “Trick or Treat”, adică ori li se dă dulciuri, ori se lasă cu grevă.

Se crede că şi acest aspect al serbării-carnaval este legat tot de tradiţia vechii serbări a celţilor, când se spune că preoţii druizi mergeau din casă în casă pentru a strânge ofrande, binecuvântându-i pe cei darnici şi blestemându-i pe cei zgârciţi.

Deci, pregătiţi-vă din timp cu suficiente dulciuri şi chiar şi bani mărunţi. Dacă în seara de 31 octombrie veţi primi vizita micuţilor monştrii, să nu-i dezamăgiţi nedeschizându-le uşa şi nerespectând consemnul “Trick or Treat”. Nu pentru că ar putea să intre în grevă, ci pur şi simplu deoarece le răpiţi o mare bucurie, care ţine de lumea mirifică a copilăriei, pe care nimeni nu are voie s-o umbrească.

Julia Maria Cristea – Viena



1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor