Semnal de alarmă al oamenilor de ştiinţă: O cascadă de evenimente de neoprit poate duce la o criză planetară

Reactualizat la:
Semnal de alarmă al oamenilor de ştiinţă: O cascadă de evenimente de neoprit poate duce la o criză planetară
The Guardian transmite îngrijorarea specialiştilor în climatologie în legătură cu efectele iminente ale încălzirii globale. Planeta este pe cale să depăşească sau a depăşit un număr de praguri critice dincolo de care dezastrul natural va fi ireversibil. Problema mediului trebuie să devină urgent o prioritate.

Nu este niciun secret că lumea în care trăim a atins în ultimii ani praguri ameninţătoare ale valorilor climatice, dar se pare că omenirea se îndreaptă alert către o adevărată criză existenţială, relatează The Guardian.

Specialiştii au urmărit cu atenţie tendinţele climatice ale căror efecte devin tot mai evidente chiar şi pentru oamenii obişnuiţi. Riscurile alarmante includ posibilitatea declanşării unui dezastru natural de dimensiuni colosale iar experţii anunţă o stare de criză planetară.

Punctele critice vor fi atinse atunci când impactul încălzirii globale va deveni imposibil de combătut sau atenuat. În trecut, atingerea temperaturii de 5°C în zonele arctice era considerat un prag critic, însă limitele au fost coborâte recent la 2° sau chiar 1° C, a relatat The Guardian.

La nivelul întregii Planete, temperaturile au crescut cu aproximativ 1°C din cauza emisiilor de gaze care sunt în continuă creştere. Oamenii de ştiinţă avertizează că se poate declanşa o adevărată cascadă de evenimente cu un puternic impact negativ asupra vieţii pe Pământ. Specialiştii solicită urgent demararea acţiunilor de protejare a mediului în toată lumea: „Stabilitatea planetei este în pericol. Avem nevoie de fapte, nu vorbe.”

Profesorul Tim Lenton de la Universitatea din Exeter spune: „Ca om de ştiinţă, prezint lucrurile exact aşa cum sunt. Nu încerc să creez panică”, adăugând că este vorba despre o problemă deosebit de gravă în rezolvarea căreia ar trebui să ne implicăm cu toţii.

The Guardian accentuează faptul că iminentul colaps al stratului de gheaţă va ridica nivelul apelor considerabil. De asemenea, specialiştii au anunţat pierderea a 17% din pădurile amazoniene în ultimii 50 de ani, dar şi riscul dispariţiei coralilor.

Studiile atrag atenţia asupra modificării continue a acestor puncte–limită, care pot influenţa dramatic viaţa pe Pământ într-un timp mai scurt decât era prevăzut. A devenit o prioritate să menţinem climatul în limitele prielnice supravieţuirii, cât mai departe de punctele critice dincolo de care nu se va mai putea face nimic.

Sursa: Mediafax0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor