Seful Statului Major al Apararii, la Timisoara: Alocarea de 2% ne-a oferit posibilitatea unei predictibilitati in dezvoltarea capabilitatii militare

De Marcel Hoster
5Comentarii
Seful Statului Major al Apararii, la Timisoara: Alocarea de 2% ne-a oferit posibilitatea unei predictibilitati in dezvoltarea capabilitatii militare
© foto: Cornel Putan
Militarii români sunt mulțumiți pentru că alocarea a două procente din produsul intern le oferă posibilitatea unei predictibilități a procesului de înzestrare a armatei. Generalul Nicolae Ciucă, Șeful Statului Major al Apărării din Ministerul Apărării Naționale, a venit joi la Timișoara să le povestească studenților despre modul în care armata se modernizează și cum influențează aceasta politica de securitate a României.

România se află în plin proces de modernizare a capabilităților tehnice ale armatei, iar aceasta se bazează pe alocarea a 2% din PIB, în cadrul unui program intitulat „Armata 2026”, a declarat, joi, la Universitatea de Vest, Nicolae Ciucă, Șeful Statului Major al Apărării din Ministerul Apărării Naționale. El a susținut aici un curs deschis având ca temă „Modernizarea avansată a forțelor militare, componentă strategică a dezvoltării politicii de securitate a României”, parte a Masterului de Studii de Securitate Globală, din cadrul Facultății de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării a UVT.

Ciucă a recunoscut că asemenea acțiuni au ca rol atât informarea tinerilor asupra acestui sector al societății, dar și o bună oportunitate de a atrage tinerii înspre acest domeniu al vieții.

„Există potențial la nivelul studenților pentru un anume interes față de acest domeniu, am considerat că este bine să audă de la mine modul în care noi vedem astăzi nevoia de dezvoltare a tuturor instrumentelor și proceselor de securitate”, a spus generalul Ciucă.

Nevoia de înnoire a înzestrării armatei nu privește exclusiv militarii, ci societatea în totalul ei, căreia oamenii de sub arme le asigură un grad sporit de securitate, mai spune șeful de Stat Major.

„Se înțelege de la sine nevoia de modernizare avansată a forțelor militare, în sensul în care o serie de dezvoltări tehnologice trebuie să-și facă simțită prezența și în domeniul militar astfel încât capabilitățile militare să facă față unei interconectări cu toate celelalte instituții, pentru a putea să asigurăm minimul de securitate”, a mai declarat Ciucă.

Veștile sunt bune pentru militari, există alocări certe din buget, deci procesul de modernizare este unul asigurat.

„Este deja parcurs un an din programul Armata 2026, alocarea de 2% ne-a oferit posibilitatea unei predictibilități astfel încât să putem să proiectăm dezvoltarea capabilității militare și derularea proceselor de înzestrare astfel încât să acoperim nevoile operaționale ale armatei române. Discutăm despre capabilitățile de apărare națională, de asemenea în cadrul aliat jucăm rolul de complementaritate”, a încheiat Nicolae Ciucă.5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor