Seara Vieneza speciala la Lugoj

De C.E.
Reactualizat la:
Iubitorii muzicii clasice sunt invitati la o Seara Vieneza
Iubitorii muzicii clasice sunt invitati la o Seara Vieneza
Iubitorii de muzică clasică vor avea prilejul să ia parte la un recital de excepţie, susţinut de interpreţii Franz Metz, pian/ prezentare, Wilfried Michl, bariton, și Herbert Christoph, viola (Germania). Evenimentul va avea loc marţi, 16 august, de la ora 18.00, pe scena Teatrului Municipal „Traian Grozăvescu” din Lugoj.

Programul concertului – intitulat Seara Vieneză – cuprinde, pe lângă lucrări de Franz Schubert, Franz Liszt, Giuseppe Verdi, Robert Schumann, Heinrich Weidt, Robert Stolz și Emmerich Kálmán, arii din operete şi lucrări ale unor compozitori din Lugoj – Josef Willer, Emmerich Schwach, Konrad Paul Wusching și Sofie Vlad-Radulescu.

Franz Metz, organist, muzicolog si dirijor, s-a născut la Lugoj în anul 1955. Şi-a petrecut copilăria în municipiului de pe Timiş, unde a primit primele lecţii de pian, armoniu şi orgă, de la Martin Metz, Dr. Josef Willer şi prof. Clara Peia. După terminarea studiului orgii la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti a avut prilejul să fie iniţiat în arta organistică şi de către Franz Xaver Dressler (Sibiu) şi Msgr. Josef Gerstenengst (Bucureşti). Până în anul 1985 a fost pedagog, organist şi dirijor la Timişoara şi Lugoj (Şcoala Populară de Artă), după care a activat ca organist la Stiftskirche Hechingen (Germania) şi la castelul Hohenzollern. Începând din anul 2000 este organist principal la Biserica St. Pius şi muzicolog la München. Pe lângă activitatea de organist, Franz Metz este şi muzicolog şi dirijor, în centrul atenţiei stând muzica secolelor XVIII şi XIX din Banat. O serie de compozitori din Banat au fost descoperiţi de el, lucrări care au fost ulterior publicate şi interpretate în primă audiţie: Franz Limmer, Johann Michael Haydn, Vincenz Maschek, Pogatschnigg, Wilhelm Ferch, Conrad Paul Wusching, Wilhelm Schwach şi mulţi alţii. Lucrările sale muzicologice sunt publicate în mai multe ţări.

Wilfried Michl (bariton) s-a născut la Orţişoara, a studiat la Universitatea de Muzică din München canto, scenografie de operă şi pedagogie muzicală. A activat ca solist la Opera de Stat din München, la Landestheater Coburg şi la Kammeroper Salzburg. A participat de multe ori ca solist al Festivalului “Stagione lirico” din Salzburg. În ultimii ani se dedică mai mult concertelor de lieduri şi oratorii. Pe lângă activitatea de solist în diferite concerte este şi compozitor, prezentând anual cu trupa de studenţi un nou musical la München. Împreună cu Franz Metz dă concerte cu muzica compusă de compozitori bănăţeni în diferite oraşe din sudul Germaniei.

Herbert Cristoph s-a născut în 1954, la Timişoara, unde a absolvit Liceul de Muzică, iar după aceea Universitatea de Muzică din Cluj. Profesorii săi au fost Rudolf Krause, Josef Ackermann, Vasile Zoicas. Până în anul 1985 a fost violist al Filarmonicii Banatul din Timişoara. După emigrarea în Germania (1985) a devenit membru al Orchestrei Simfonice din Aachen, este solistul multor concerte simfonice şi recitaluri, interpretând împreună cu Franz Metz, în cadrul unor concerte la München, şi muzica unor compozitori bănăţeni. Turneul din România este organizat în colaborare cu Asociaţia Culturală BanatArt.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !