Se tem că rămân fără pământuri

Se tem că rămân fără pământuri
TIMIŞ - Mulţi agricultori timişeni preferă să nu beneficieze de rentă de la stat, de teamă că vor rămâne fără terenuri.

Agricultorii de peste 62 ani, care nu mai pot lucra pământul, primesc bani de la stat dacă îl vând sau îl arendează. Dorel Truşcă, directorul ADS Timiş, spune că fermierii primesc anual 50 de euro pentru fiecare hectar arendat şi o sută de euro pe an pentru fiecare hectar vândut (în limita a zece hectare). Până în momentul de faţă, în baza de date a ADS Timiş există doar în jur de 1.200 de rentieri. De la începutul acestui an, aproximativ 300 de agricultori au făcut demersuri pentru a deveni rentieri.

„Mulţi nu vin să îşi depună actele pentru că se tem că vor pierde dreptul de proprietate asupra terenurilor. Însă această rentă este o sumă de bani pe care o alocă Guvernul României celor care nu mai pot să lucreze pământul”, dă asigurări Truşcă. Directorul ADS a mai precizat că nu există un termen-limită până la care se pot depune dosarele. Agricultorii de peste 62 de ani, din tot judeţul, care vor să devină rentieri trebuie să se prezinte cu actele la sediul ADS, din Piaţa Libertăţii, după ce sună înainte pentru programare la numărul 295.168.

Dosarul trebuie să conţină actul de identitate, extrasul CF pe numele cumpărătorului, iar, în original şi două copii xerox, trebuie să prezinte titlul de proprietate şi contractul de vânzare-cumpărare ori pe cel de arendare. La ADS vor mai completa o cerere şi două anexe.

„Dacă pe titlul de proprietate apar mai mulţi moştenitori, trebuie să facă un partaj cu privire la cota indiviză astfel încât fiecare rentier va primi un carnet individual”, ne-a informat Dorel Truşcă. Întrebat dacă se pot face unele „şmecherii” prin arendarea în familie, directorul ADS a spus că „legea permite arendări în familie între tată şi fiu, spre exemplu, dar vom verifica dacă terenul este lucrat.

La rândul lor, arendaşii trebuie să se înscrie la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), de unde pot primi subvenţii de 80 euro la hectar, iar APIA va face verificările”. Potrivit lui Truşcă, dacă se constată că terenul e plin de buruieni ori s-a declarat o suprafaţă mai mare, se pot suspenda plăţile către rentieri pentru doi, trei ani. De anul viitor, rentierii vor primi banii pe card.

Diana Lupulescu
diana.lupulescu@informmedia.ro0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor