Se scumpesc gazele

Se scumpesc gazele
Preţul gazelor creşte, în medie cu 3,8%, de la 1 aprilie. Consumatorii industriali vor resimţi mai puternic scumpirea, care în cazul consumatorilor casnici vor fi de doar 3,6 procente, anunţă Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Gazelor Naturale.

Scumpirea este cauzată de creşterea preţului barilului de petrol pe piaţa mondială din ultimele 9 luni. Patronatele din industria alimentară anunţă că mărirea preţului la gaze va provoca un lanţ de scumpiri.

În primele luni ale acestui an, gazele s-au scumpit cu peste 20 de procente. Prima majorare, de 17 la sută, a avut loc la 1 ianuarie. Cea de-a doua scumpire, cu 3,8 procente, se va produce la 1 aprilie.

Astfel, mia de metri cubi de gaze va costa, peste 10 milioane de lei vechi, aproape dublu faţă de 2004. Practic, de la 1 aprilie consumatorul va plăti în plus pe metrul cub de gaze între 317.892 de lei vechi şi 337.633 de lei vechi, în funcţie de distribuitor. Scumpirea gazelor se va reflecta şi în preţul alimentelor de bază.

Preţul pâinii ar putea creşte cu 10 la sută. Patronatul din domeniu susţine că pâinea s-ar putea scumpi cu până la 400 de lei pe kilogram. Majorări de preţuri sunt anunţate şi pentru ulei, de aproximativ 7 procente.

Pentru lapte am putea plăti mai mult cu 5 la sută. Şi firmele din industria siderurgică, cea a construcţiilor, precum şi cele care produc îngrăşăminte chimice plănuiesc să majoreze preţurile. Cei mai afectaţi se anunţă a fi producătorii de energie electrică şi termică. Termoelectrica prevede o dublare a preţului gigacaloriei de la 1 ianuarie 2007. Acesta ar putea ajunge la valoarea de 2 milioane de lei vechi.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor