Se învaţă tot mai prost

Se învaţă tot mai prost
În anul şcolar 2004 – 2005 la nivelul judeţului Arad s-a obţinut o rată de promavibilitate a examenului de capacitate de 70, 21%, în condiţiile în care valoarea înregistrată la nivel naţional a fost de 69%, cu 10 procente mai mică decât în anul precedent.

Chiar dacă se situează peste media naţională, Aradul are probleme. Un raport întocmit cu ajutorul Inspectoratului Şcolar Judeţean arată că există diferenţe semnificative între rata de promovabilitate din mediul urban şi cel rural.

Astfel, la Şcoala cu clasele I-VII din Peregu Mare şi la Şcoala Generală din Bata nici unul dintre elevi nu a reuşit să treacă de examenul de capacitate iar la alte peste 35 de unităţi de învăţământ din judeţ rata de promovabilitate a fost sub 50%. Raportul mai arată că şcolile din mediul rural se confruntă şi cu alte probleme printre care şi cea a abandonului şcolar.

Potrivit specialiştilor, acest fenomen este mai des întâlnit la nivelul claselor I şi a V- a, motivele fiind cele medicale, culturale şi comunicaţionale. Unităţile în care s-a înregistrat un număr mare de abandonuri au fost cele cu populaţie din medii defavorizate, în special de etnie rromă, de exemplu şcolile generale din Sântana, Pecica, Şiria, Şeitin, Socodor şi Craiva.
Regulament de plasare a anunturilor