Se cere spaga pentru fonduri europene, spune un primar din judetul Timis

40Comentarii
Se cere spaga pentru fonduri europene, spune un primar din judetul Timis
Alocarea fondurilor europene a fost politizată şi se cer bani ilegal pentru aprobarea proiectelor. Asta susţine primarul liberal din comuna Dudeştii Noi din judeţul Timiş, Alin Nica. Tânărul edil a lansat vineri acuze grave: „Am semnale de la colegi primari care s-au plâns că li s-au cerut bani, sume de bani, de la minister, ca să li se treacă proiectele”, a afirmat Nica.

Primarul PNL din localitatea Dudeştii Noi, Alin Nica, a mai ridicat problema politizării alocării fondurilor europene şi cu alte ocazii. El a afirmat că unora dintre edili li s-ar fi cerut să treacă de la un partid la altul, bineînţeles la cel de guvernământ, dacă vor fonduri europene.

Şi mai grav este faptul că Nica susţine totodată că ştie cazuri de primari cărora li s-ar fi garantat contracost succesul în obţinerea de fonduri europene. „Am semnale de la colegi primari care s-au plâns că li s-au cerut bani, sume de bani, de la minister, ca să li se treacă proiectele sau să aibă întâlniri cu anumiţi miniştri, actualmente unii dintre ei remaniaţi, care gestionează aceste programe la nivel naţional”, a declarat primarul Alin Nica.

Edilul din Dudeştii Noi spune că situaţia nu este una nouă, dar a devenit, cităm, greu de digerat. „Nu sunt lucruri noi, sunt lucruri de care noi ne plângem de foartă multă vreme însă acum s-a ajuns la un nivel nemaîntâlnit şi greu de digerat de toţi. Faptul că primarilor li se cer bani pentru a le trece proiecte sau favoruri politice, de a trece de la un partid la altul, mi se pare de neacceptat. Acest lucru a fost menţionat de mai mulţi colegi de-ai mei. Nu ştiu dacă vor dori facă acest lucru public, însă chiar şi mie personal mi s-a întâmplat să fiu chemat la Bucureşti pentru o astfel de chestiune”, a adăugat Nica.

Primarul susţine că sunt cazuri de primari din judeţul Timiş, inclusiv de la PDL. De ce aceştia nu au sesizat organele competente? „Mai ales primarii din PDL nu vor să se spună rău cu şefii lor politici, iar primarii din opoziţie nu vor să piardă proiectele, aşa că mai bine tac şi cei de la Guvern profită de acest lucru”, este de părere primarul din Dudeştii Noi.

Nica a afirmat că primăria pe care o conduce a depus în primăvara acestui an trei proiecte în vederea accesării de fonduri europene, pe trei axe diferite, şi nu a primit încă niciun răspuns cu privire la stadiul acestora, deşi există termenele clare care trebuie respectate. El spune că i s-a solicitat să meargă la Bucureşti pentru a discuta cu anumiţi factori de decizie de acolo şi i s-a dat de înţeles că aşa ar putea trece un anumit proiect.

 „Noi am depus trei proiecte la începutul primăverii şi nici până în ziua de astăzi nu am primit absolut niciun răspuns cu privire la soarta lor, doar că au fost primite la unităţile de implementare, deşi Ghidul solicitantului şi procedurile lor au termene clare de soluţionare a proiectelor. Deci trebuiau, conform ghidurilor, să fie deja semnate contractele în caz că erau acceptate la finanţare”, a mai declarat Nica.

Preşedintele PNL Timiş, Nicolae Robu, a afirmat că partidul pe care îl reprezintă va monitoriza modul în care sunt cheltuite fondurile europene.40Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor