Se cauta viitori candidati pentru functia de presedinte al sectiilor de votare

De Marcel Hoster
Se cauta viitori candidati pentru functia de presedinte al sectiilor de votare
Vreţi să faceţi parte dintre cei care vor veghea la buna desfăşurare a alegerilor? Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) caută persoane care să facă parte din Corpul Experților Electorali, din cadrul căruia vor fi desemnați președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare și locțiitorii acestora.


Corpul Experților Electorali este o evidență permanentă a persoanelor care pot deveni președinți ai birourilor electorale ale secțiilor de votare din țară și străinătate sau locțiitori ai acestora, înființată, gestionată și actualizată de AEP, în conformitate cu prevederile art. 16 alin. (8), art. 104 alin. (1) și (2), art. 118 alin. (3) și (4) și ale art. 120 din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente.

Poate face parte din Corpul Experţilor Electorali persoana care îndeplineşte următoarele condiţii: are cetăţenia română; cunoaşte limba română, scris şi vorbit; are drept de vot; are o stare de sănătate corespunzătoare îndeplinirii funcţiei; nu face parte dintr-un partid politic; a absolvit cel puţin învăţământul general obligatoriu; nu este urmărită penal, trimisă în judecată penală sau condamnată penal.

Persoanele care au mai îndeplinit funcția de președinte al biroului electoral al secției de votare sau de locțiitor al acestuia și care solicită în scris să fie admise în Corpul Experților Electorali parcurg o procedură de avizare, realizată de Departamentul de Organizare a Proceselor Electorale din cadrul AEP.

Admiterea în Corpul Experților Electorali se face prin examen pentru persoanele care: nu au mai exercitat funcţia de preşedinte al biroului electoral al secţiei de votare sau de locţiitor al acestuia; persoanele care au fost excluse din Corpul Experţilor Electorali, sub condiţia ca excluderea să fi avut loc cu mai mult de 3 ani înaintea datei examenului; persoanele care s-au retras din Corpul Experţilor Electorali, sub condiţia ca retragerea să fi avut loc cu mai mult de un an înaintea datei examenului.

Toate informaţiile legislative legate de Corpul Experţilor Electorali pot fi găsite şi pe pagina de Internet a Autorităţii Electorale Permanente.

M. Hoster0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor