Scumpirile la alimente se lasă încă aşteptate

6Comentarii
Scumpirile la alimente se lasă încă aşteptate
Pregătiţi-vă să scoateţi mai mulţi bani din buzunar. După ce a fost anunţată majorarea preţurilor la combustibili şi energia electrică, în perioada următoare creşterile de preţ sunt aşteptate şi la principalele alimente.

Un lucru este sigur, producătorii şi comerciaţii s-au învăţat minte şi nu au mai scumpit brusc preţurile la produsele de bază. Manevra încercată anii trecuţi, de scumpire bruscă, atunci când numai zvonurile de scumpire a carburantului apăreau, nu au mai fost aplicate şi de această dată. În marile magazine timişorene preţurile la alimentele de bază au rămas la acelaşi nivel cu cel de anul trecut.

Deocamdată, mai mult vom plăti la curent electric şi carburanţii auto, gazul scăpând de majorare. Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a decis ca, începând cu 1 ianuarie, preţul plătit de consumatorii industriali şi casnici pentru energia electrică să fie indexat cu inflaţia. De asemenea, la benzină vom plăti din această lună preţul practivat la benzinăriile din Europa Occidentală. Din păcate, salariile nu ţin cont de realităţile din vest… Majorarea accizelor a fost principalul motiv pentru care au fost aplicate scumpiri şi la combustibili. La benzină creşterea a fost de aproximativ 20%. La Petrom, principalul operator de pe piaţa comercializării carburanţilor, benzina cea mai ieftină are preţul de referinţă de 4,05 lei, cea mai scumpă, Carrera 100 costând 4,81.

Toate acestea au înfierbântat calculele lansate de producătorii români din domeniul alimentar. Uniunea Naţională a Crescătorilor de Păsări din România a anunţat majorarea cu 20-30% a preţurilor din luna ianuarie, pentru a compensa anularea subvenţiilor în domeniu. Carnea de vită şi cea de oaie vor avea preţuri cu până la 30% mai mari, iar pentru carnea de porc vom plăti cu 25% mai mult. Producătorii din industria laptelui avertizează că laptele şi brânzeturile se vor scumpi cu 7-10%. Pe de altă parte, comercianţii şi procesatorii au anunţat că vor aduce carne din străinătate, pe pieţele externe preţurile fiind mai mici. Deocamdată ameninţările producătorilor români nu se văd la rafturi. Astfel, un litru de ulei costă în magazin, în funcţie de tip şi marcă, între 3,49 şi 5 lei, zahărul în jur de 3 lei, orezul 3 – 4 lei, făina între 1,5 şi 4 lei, un pui întreg 7 – 9 lei iar laptele proaspăt 2,5 – 4 lei. La carnea de porc, preţul pleacă de la aproximativ 10 lei, la pieptul cu os, urcă la 13 – 14 lei la cotlet şi ajunge până la 20 de lei la carnea file fără os.

La piaţă vor apărea primele scumpiri

Dacă vreţi să mâncaţi „eco”, produse de la ţărani, cumpărate din piaţă, probabil că aici veţi cumpăra prima dată mai scump. Teoretic, fructele şi legumele de la tarabă vin direct de pe câmp sau, în această perioadă din sere. Practic nimeni nu ştie cât de româneşti sunt legumele respective. Ce se ştie sigur e că cei care le comercializează vor creşte sigur preţurile. „Eu vin la piaţă cu maşina în fiecare zi, benzina mea cine o plăteşte. Nici nu ştiu dacă mai merită, sunt zile când nu vinzi nimic, nici banii de transport nu îi mai scoţi. Toată lumea se duce la magazinele alea mari, cumpără roşii cu gust de lumânare”, ne spunea Viorel, un pieţar între două vârste.6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor