Schimbarile climatice aduc saracia pe glob

Schimbarile climatice aduc saracia pe glob
Raportul Stern prezentat intr-o varianta preliminara anul trecut a impus definitiv principiul economic in ecuatia ecologiei globale si pe cel ecologic in definirea oricarui model de dezvoltare.

El scoate in evidenta pericolul pe care il reprezinta cresterea temperaturilor la nivel global, atat din punct de vedere ecologic dar si economic. Concluziile nu sunt deloc roze, in final “noua ordine climaterica” datorata poluarii la scara larga aducand saracia. Adica exact ceea ce se incearca la nivel global sa se diminueze.

Seceta si inundatiile vor avea si o consecinta greu de ghicit la o prima vedere. Ele pot costa produsul intern brut la nivel mondial intre 5 si 20%, in functie de scenariile pe care vor evolua poluatorii in orizontul de timp 2007-2020.

Daca nu se iau masuri pentru reducerea emisiilor poluante, concentratia gazelor cu efect de sera s-ar putea dubla pana in 2035 comparativ cu valorile din perioada preindustriala, determinand o incalzire globala cu 2 grade Celsius. Pe termen lung exista 50% sanse ca temperatura globala medie sa creasca chiar cu 5 grade Celsius. Iar efectele economice le-am amintit deja mai sus. Procesul de adaptare a economiilor la noile conditii va inghiti anual miliarde de euro.

Insa costurile eforturilor pentru prevenirea si rezolvarea acestei probleme majore ale economiei mondiale sunt infinit mai mici: cel mult a cincea parte din factura platita in cazul in care nu vom fi preocupati de incalzirea globala.

Emisiile de gaze ar trebui sa scada cu 25% pe an, ceea ce reprezinta o provocare pentru toate marile puteri economice. Dar, totodata, e si singura optiune viabila pentru omenire.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor