Scandalul mutarii Colegiului Tehnic de Vest continua. Profesorii s-au baricadat in scoala

De Valentin Rusu
Reactualizat la:
32Comentarii
Scandalul mutarii Colegiului Tehnic de Vest continua. Profesorii s-au baricadat in scoala
Scandalul mutării Colegiului Tehnic de Vest, în clădirea Şcolii Generale nr. 9, de pe bulevardul Liviu Rebreanu este departe de final. În această dimineaţă, angajaţii Primăriei Timişoara au venit la colegiu, pregătiţi să mute şcoala cu dascăli cu tot. Dar, profesorii au refuzat şi chiar s-au baricadat într-o sală de clasă, blocând uşa cu bănci şi scaune. Primarul oraşului, Nicole Robu, şi inspectorul şcolar general, Cornel Petroman, sunt în acest moment în colegiu şi discută aprins cu dascălii. 

La primele ore ale dimineţii, angajaţi ai Retim şi ADP au venit cu mai multe camioane, pregătiţi să mute Colegiul Tehnic de Vest pe bulevardul Liviu Rebreanu. Profesorii de aici, care se opun mutării de mai multe săptămâni, au refuzat să părăsească incinta colegiului. S-au baricadat înăuntru, blocând uşa unei săli cu bănci şi scaune. 

Pentru a rezolva situaţia, la liceu au venit şi reprezentanţii forurilor decizionale, primarul Timişoarei, Nicole Robu, şi şeful Inspectoratului Şcolar Timiş, Cornel Petroman. Cei doi au intrat în colegiu şi acum discută cu dascălii. Negocierile se ţin cu uşile închise, dar se poate auzi că discuţiile sunt aprinse. 

Din spatele uşilor închise, am reuşit să auzim ce le spune Robu dascălilor. “Dacă nu vă mutaţi, faceţi o ilegalitate. Ciuhandu i-a lăsat pe cei de la Arte Plastice (n.r. – Liceul de Arte Plastice din Timişoara) de capul lor şi nu s-au mutat. Eu n-o să fac asta. Trebuie să punem hotărârea în practică. Dacă vreţi să aveţi conflict, veţi pierde mai mult decât primăria, pentru că încălcaţi legea, veţi da socoteală. Dacă nu vă mutaţi, primăria va fi păgubită cu 3 milioane de lei pe an, pe care o să-i plătească 100.000 de familii. Adică trebuie să creştem taxele şi impozitele cu 5%”, a spus primarul Timişoarei. 

În urmă cu o zi, profesorii Colegiului Tehnic de Vest ameninţau că se vor lega cu lanţuri de liceu până când autorităţile vor renunţa la mutarea şcolii lor.

Robu a spus că mutarea trebuie făcută, conform hotărârii, deşi profesorii sunt hotărâţi să rămână acolo. Practic, spune edilul Timişoarei, refuzul mutării înseamnă pentru fiecare familie din Timişoara o cheltuială de 30 de lei pe an, deşi profesorii l-au întrebat pe edilul urbei de pe Bega cât vor trebui să plătească cetăţenii oraşului pentru această mutare în trei.

„În 2007, Artele Plastice au primit sediul de pe Rebreanu, printr-o hotărâre. Directorul a refuzat acest sediu pentru că nu este central. Se putea pune în vigoare acea hotărâre şi în timpul mandatului dumneavoastră. Suntem singurul liceul tehnologic din acest judeţ care şi-a făcut planul de şcolarizare. Nu înţeleg de ce vreţi să ne evacuaţi cu forţa”, a spus un profesor în timpul discuţiei. Profesorii au apleat la o casă de avocatură pentru a-şi rezolva conflictul.

„Am purtat o discuţie în termeni civilizaţi. I-am ascultat pe profesorii acestui colegiu şi în partea finală le-am explicat punctul meu de vedere şi decizia pe care o am. Suntem în faţa punerii în aplicare a unei hotărâri de consiliu local. Discuţia am purtat-o pentru că îmi place să am dialog, să-i ascult pe oameni. Eu nu am dreptul să nu pun în practică o hotărâre de consiliu local. Dacă nu s-ar pune în parctică această hotărâre am avea o pierdere de 3 milioane de lei. Asta ar însemna că trebuie să majorăm taxele şi impozitele locale cu circa cinci la stuă. Nu este normal ca timişorenii şi timişenii să plătească taxe mai mari. Am avut doar de comunicat. Am dat toate explicaţiile de rigoare. Le-am spus profesorilor aceste cifre şi mai departe voi pune în practică hotărârea consiliului local. Cred că Timişoara este un oraş în care oamenii respectă legea. Nu cred că putem ajunge la anarhie în care nu respectă legea. Dacă nu vor să se mute, îi vom muta noi. Toate cheltuielile suplimentare pe care le vor avea ca urmare a nerespectării hotărârii de consiliu local, ei le vor plăti din buzunarul lor. Aceste ore ale acestor muncitori care mută vor fi plătite. Nu ne putem juca. Nu cred că timişorenii îşi doresc ca în oraşul lor să nu se respecte hotărârile de consiliu local”, a spus Robu la ieşirea de la discuţii.

Numărul de navetişti care vin la colegiu e aproape 400, în viziunea profesorilor şi 152, în viziunea autorităţilor, ambele părţi arătând acte doveditoare.

Nu s-a găsit încă o soluţie. Oamenii sunt înăuntrul clădirii şi s-a solicitat chiar şi o salvare pentru o persoană căreia I s-a făcut rău, casierei.

Update: Şeful Poliţiei Locale Timişoara, Dorel Cojan, intenţionează să solicite Serviciului juridic din Primărie să ceară emiterea unei ordonanţe prezidenţiale, prin care profesorii de la Colegiul Tehnic de Vest să fie obligaţi să respecte hotărârea de consiliu local care prevede mutarea liceului pe bulevardul Liviu Rebreanu.

Update: Cei de la Retim au plecat, poliţiştii au plecat, profesorii rămân pe poziţii, asigurând paza şcolii.32Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor