Scandalul „Case pentru poliţişti“, versiunea Botoşani

Scandalul „Case pentru poliţişti“, versiunea Botoşani
Zeci de poliţişti botoşăneni şi-au cumpărat locuinţele de serviciu la preţuri sfidătoare pentru piaţa imobiliară.

Profitând de o lege din 2004 prin care instituţiile publice din sistemul de apărare şi ordine publică pot vinde personalului propriu unele locuinţe de serviciu pe care le au în administrare, 41 de cadre ale Inspectoratului Judeţean de Poliţiei (IPJ) au devenit astfel proprietare de imobile.

Preţul maxim plătit pentru o astfel de locuinţă este de nici mai mult, nici mai puţin de 81.940 de lei, adică ceva mai mult de 20.000 de euro. Aceasta în condiţiile în care la Botoşani o garsonieră într-o zonă de mijloc a municipiului Botoşani se vinde cu un preţ mediu de 100.000 de lei.

Reprezentanţii IPJ Botoşani susţin că în stabilirea preţurilor de vânzare-cumpărare s-a ţinut cont de prevederile amintitei legi, care a suferit modificări în 2006. „Toate locuinţele de serviciu deţinute de Inspectorat au fost evaluate prin intermediul evaluatorilor autorizaţi. În vederea selectării evaluatorului autorizat a avut loc o procedură de achiziţie, fiind vorba de o sumă de bani care trebuia achitată ca preţ al evaluării. Este vorba despre o societate autorizată care a făcut evaluarea şi a stabilit preţul efectiv pentru fiecare imobil în parte“, a declarat subcomisarul Manuela Ieremie, purtător de cuvânt al IPJ Botoşani.

Aceasta a mai spus că preţul stabilit de evaluator nu este necesar să reflecte evoluţia pieţei imobiliare întrucât este vorba despre locuinţe cu regim special care sunt evaluate conform anumitor legi. Totodată, reprezentantul IPJ a mai explicat preţurile mici prin faptul că unele tranzacţii au avut loc cu mai mulţi ani în urmă. Cert este însă că vânzări-cumpărări s-au perfectat inclusiv în 2006 şi că preţul maxim plătit este cel menţionat mai sus.

IPJ Botoşani a vândut locuinţe şi în oraşele Săveni, Bucecea şi Flămânzi, precum şi în mediul rural, însă 20 din totalul celor înstrăinate se regăsesc în municipiul Botoşani. Majoritatea acestora sunt amenajate într-un bloc relativ nou, special construit în centrul oraşului, adică într-o zonă în care un apartament cu trei camere de 100 mp este scos la vânzare cu 100.000 de euro. Unii administratori de agenţii imobiliare susţin că de câţiva ani nu au mai tranzacţionat în respectiva zonă locuinţe la circa 80.000 de lei.

Un control efectuat de Curtea de Conturi a scos la iveală faptul că, în urma unor astfel de tranzacţii, IPJ a încasat de la poliţiştii cumpărători cu 32.600 de lei mai puţin decât ar fi trebuit. Cu alte cuvinte, după ce au plătit preţuri considerabil sub cele de pe piaţă, poliţiştii au dat şi mai puţini bani decât ar fi trebuit să achite conform legii.

Reprezentanţii IPJ susţin că este vorba despre o eroare determinată de calcularea Taxei pe Valoarea Adăugată, al cărei regim în astfel de tranzacţii a fost diferit reglementat de-a lungul timpului şi ar fi provocat unele confuzii. Cert este că în timpul controlului s-au corectat erorile şi s-a dispus încasarea amintitei diferenţe şi că în raportul Curţii de Conturi se arată foarte clar că „actul normativ încălcat este Legea nr. 357/2006 pentru modificarea Legii nr. 562/2004 privind autorizarea instituţiilor publice din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională de a vinde personalului propriu unele locuinţe de serviciu“.

Conform acestor acte normative, imobilele pot fi vândute cu plata integrală a valorii acestora sau în rate, pe maximum 20 de ani, cu o dobândă anuală de 5%.

Casele şefilor de la Interne

Scandalul Casele poliţiştilor a fost declanşat de ziarul Cotidianul în luna februarie a anului 2007. Potrivit unui raport al Corpului de Control din Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA), dintre cei 1.581 de angajaţi ai MIRA care şi-au cumpărat în ultimii doi ani locuinţele de serviciu, 42 au nereguli în dosare, 27 dintre acestea ajungând deja la Parchet. Verificările Corpului de Control au fost începute după un şir de anchete ale ziarului Cotidianul despre poliţiştii imobiliari, în care se arăta că mai mulţi angajaţi ai MIRA au devenit proprietari ai locuinţelor de serviciu pe care le închiriaseră, deşi aveau alte case în proprietate – fapt interzis de lege.

Sursă: Cotidianul0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor