Scandal pe tema reabilitarii Cazarmei U din Timisoara

36Comentarii
Scandal pe tema reabilitarii Cazarmei U din Timisoara
Propunerea arhitectului bucureştean Dorin Ştefan de a reabilita Cazarma U, deţinută în acest moment de Mioara Simcelescu, şi de a adăuga un nou corp de clădire în care să funcţioneze un hotel de cinci stele a stârnit reacţii adverse din partea arhitecţilor timişoreni şi chiar a arhitectului-şef al Timişoarei, Ciprian Cădariu.

Conceptul propus de cunoscutul arhitect bucureştean a fost prezentat, miercuri, în cadrul unei întâlniri informale la Primăria Timişoara. Cazarma U, aşa cum a fost ea gândită de arhitectul Dorin Ştefan ar urma să incorporeze atât elementele vechi, existente acum, cât şi un corp nou, de sticlă. Dacă în vechea cazarmă ar urma să funcţioneze diverse birouri şi un spa, în corpul nou, aflat chiar în faţa Cazarmei U ar urma să funcţioneze un hotel de cinci stele. Mai mult, conform conceptului prezentat, sub clădire şi sub Piaţa Mărăşti ar urma să se construiască o parcare subterană pe două nivele în care pot încăpea 300 de maşini.

Proiectul a stârnit rumoare în rândul arhitecţilor timişoreni prezenţi în sală. Arhitectul-şef al Timişoarei, Ciprian Cădariu, a afirmat că această construcţie de sticlă, care ar urma să aibă între opt şi 14 nivele este „un pic prea mult” pentru zona Pieţei Unirii.

Nu la fel de diplomaţi au fost alţi arhitecţi din sală, care au criticat dur acest proiect, comparându-l cu „acvariul” din Piaţa Victoriei.

Modern vs istoric

Arhitectul Dorin Ştefan, devenit cunoscut după ce a proiectat un turn de 350 de metri, ce va deveni simbolul Taiwanului, a spus că prin acest proiect a încercat revitalizarea acestei clădiri.

„Ceea ce se încearcă prin acest proiect e revitalizarea acestui monument, important din punct de vedere istoric, dar şi ca parte din ansamblul istoric al Timişoarei. (…) Am încercat ca acest element nou să nu stingă memoria locului”, a afirmat Ştefan.

Prima replică a venit din partea arhitectului-şef al Timşoarei, Ciprian Cădariu, care a afirmat că viitoarea faţadă a Cazarmei U, care ar urma să aibă între opt şi 14 etaje acoperite în sticlă „este prea înaltă” şi că nu ar strica să fie mai „discretă”.

Nu la fel de diplomaţi au fost ceilalţi arhitecţi timişoreni prezenţi în sală, printre care cunoscuţii Ioan Andreeascu şi Vlad Gaivoronschi, care au acuzat-o pe proprietara Cazarmei U, Mioara Simcelescu, că intenţionează să construiască un hotel de cinci stele în mijlocul Pieţei Mărăşti, ei referindu-se la faptul că o parte din noul corp va acoperi o suprafaţă aflată la marginea pieţei, iar parcarea se va extinde în subteranul pieţei. Ce doi cunoscuţi arhitecţi timişoreni au afirmat chiar că pentru nicio sumă de bani nu ar lucra pentru Mioara Simcelescu.

Replica Mioarei Simcelescu a fost extrem de agresivă. „Dacă asta este percepţia, nu o să avem niciodată un hotel de cinci stele în Timşoara! Vă invit să vă duceţi la Viena să vedeţi combinaţia dintre nou şi vechi. Dar ăsta e specificul românesc, să distrugem tot şi să fim şmecheri. Mă aşteptam la această părere. Aici e vorba de răutate. (…) Iar ironia unor mari profesori universitari să o facă la ei acasă”, a afirmat investitorul.

Un alt arhitect, Mihai Donici, care a participat la această întâlnire a încercat să propună investitorului un alt concept, care prevede renovarea actualei clădiri şi transformarea acesteia în „hotel-palat de cinci, şase stele”.

„Dacă dăm la studenţii de anul 5 această temă putem scoate un palat-hotel de cinci şase stele. Un beneficiar trebuie să ştie să îşi susţină cu decenţă problema şi să nu jignească corpul profesoral. După ce se va construi acest lucru toată societatea civilă va sări în capul arhitecţilor timişoreni, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul acvariului din centru”, a afirmat arhitectul Mihai Donici. 

Investiţie estimată la 15 milioane de euro

După întâlnire, spiritele s-au mai calmat. Mioara Simcelescu a afirmat că va continua demersurile pentru a reabilita Cazarma U şi de a-i da o funcţiune, o investiţie pe care o estimează la 15 milioane de euro. Ea a afirmat că acest proiect este doar un concept şi nu proiectul final, acesta putând să sufere modificări.

Arhitectul-şef al Timişoarei nu a dorit să facă niciun comentariu.

B.A.M.36Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor