Scandal la sedinta festiva dedicata Revolutiei din ’89. Despre informatori si Securitate

De Roxana Deaconescu
11Comentarii
Scandal la sedinta festiva dedicata Revolutiei din ’89. Despre informatori si Securitate
© foto: Cornel Putan
Urlete și amenințări la ședința festivă de consiliu local de vineri, dedicată marcării a 27 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989. Ca în fiecare an, revoluționarii au sărit unul la altul și și-au făcut tot felul de acuze. Concluzia ședinței? Un consilier personal de-al primarului se va ocupa de relația primăriei cu asociațiile de revoluționari.

Ședința a început cu intonarea Imnului României și a Imnului Timișoarei, a continuat cu un moment de reculegere și cu discursuri ale revoluționarilor.

Tudorin Burlacu, președintele Asociației Frăție Egalitate Colaborare Cooperare, a început cu discuții politice și a încheiat în a certa jurnaliștii, care, în viziunea lui, nu fac diferența dintre protest, revoltă și revoluție.

Regizorul Ioan Ieremia a cerut din nou primăriei să-i permită să pună, pe banii lui, o statuie cu Mihai Eminescu în fața Operei.

„Zece ani m-am luptat cu primarul Ciuhandu să ridic, pe banii mei, un monument superb al lui Eminescu. Nu am reușit, revin acum. Trebuie readusă fațada Clădirii Operei… în fața acestei fațade așezați-l pe Eminescu. (…) Toți cetățenii de onoare ai Timișoarei sunt foști informatori ai Securității de-ai mei. Vreți să vă dau nume? Vi le dau”, a spus Ioan Ieremia, moment în care s-a declanșat scandalul. Colegii lui revoluționari au început să-l aplaude și să strige, în același timp.

„Atâta timp cât suntem jigniți, nu mai trebuie să ascultăm”, a intervenit Tudorin Burlacu. Primarul Nicolae Robu a cerut liniște și i-a spus regizorului Ieremia să-și ceară scuze pentru acuzații, pentru că suntem la un moment festiv. Scandalul a continuat, unii dintre cei prezenți în sală amenințând că vor chema Poliția dacă lucrurile nu se calmează.

Vă reamintim, anul acesta, consilierii locali au modificat regulile prin care este acordat titlul de Cetățean de Onoare al Timișoarei. Altfel, cei care vor primi acest titlu trebuie să depună la primărie o declarație pe proprie răspundere, cum că nu au fost lucrători ai Securității sau nu au făcut parte din Partidul Comunist Român.

Un alt revoluționar a făcut apel la colegii lui să fie uniți și să nu se certe.

„Azi aniversăm 27 de ani de la începutul revoluției de la Timișoara. Timișorenii au avut tăria să înfrunte toate riscurile, pentru a se opune unui sistem nedrept și fără Dumnezeu, sistemul comunist. Pentru foarte mulți români, amintirea Revoluției este încă vie și după ani de restricții și constrângeri, conștiința publică, descătușată în decembrie 1989 păstrează acum tot mai selectiv imaginea evenimentelor care au schimbat radical destinul României. Este desuet să vorbești în anul 2016 despre libertate, când fiecare cetățean poate să facă ceea ce dorește. Libertatea este singura marfă din lume care nu se cumpără cu bani, ci doar cu sânge”, a spus acesta.

Un alt participant la Revoluția din Decembrie 1989 a propus înființarea unui departament de revoluționari al orașului.

„Dumneavoastră vă luptați pentru un muzeu, noi suntem un muzeu viu. Noi circulăm pe străzile orașului”, a spus acesta. Primarul Nicolae Robu l-a lămurit că nu îi poate promite un departament special în primărie, dar i-a promis că îi va da atribuții unui consilier personal să țină legătura cu asociațiile de revoluționari.

Articole pe aceeași temă:

Imnul Timisoarei a rasunat pentru prima data in primarie, la o sedinta de consiliu local11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor