Scandal la Liceul Baptist din Timisoara. Conducerea scolii este acuzata de discriminare confesionala

De Marcela Sferlea
Reactualizat la:
36Comentarii
Ilie Danut, director al Liceului Baptist din Timisoara
Ilie Danut, director al Liceului Baptist din Timisoara
Scandal la Liceul Baptist din Timişoara. O elevă din clasa a IX-a acuză conducerea unităţii de învăţământ de discriminare confesională. Inspectoratul Şcolar Timiş cercetează cazul. Vezi ce spune şeful ISJ despre această situaţie!  

Denisa Săcală, elevă în clasa a IX-a, susţine că a fost terorizată la şcoală, atât de profesori, cât şi de colegi. Motivul: trecerea la credinţa protestantă.  „Am avut probleme foarte mari cu profesorii, aceştia m-au terorizat, atât psihic cât şi emoţional. Au pus copiii să mă terorizeze. Mi-au înscenat o fază în toaletă, au trimis un băiat să vină de la altă şcoală şi dirigintele atunci a venit. Totul părea ca şi când eu l-am adus în şcoală. Mi-a scăzut şi nota la purtare din cauza asta. Eu nu am avut nicio vină. Copiii au devenit din ce în ce mai răi, au blocat ieşirea din clasă, nu puteam să merg la toaletă, era un profesor care îi susţinea. Am fost ameninţată de profesori că mă lasă repetentă, dacă nu mă mut de la şcoala respectivă. Au spus că ar fi bine dacă m-aş boteza. Eu am refuzat categoric”, povesteşte Denisa Săcală.

Conducerea unităţii de învăţământ i-a scăzut fetei nota la purtare la 7. Mama Denisei susţine că fata a studiat înainte la două şcoli de prestigiu din oraş, unde nu a avut probleme, ba mai mult, chiar avea note mari. „Denisa se comportă foarte frumos acasă, nu am avut probeleme cu ea. Sunt acasă tot timpul cu ea. A fost la două şcoli de prestigiu. Nu am avut probleme, a fost exemplul clasei, avea note de 8 şi 9. Aici profesorii s-au purta foarte urât cu Denisa. Am fost trimisă cu ea la evaluare la psiholog, specialistul a spus că este foarte bine”, spune mama Denisei.

De cealaltă parte, conducerea unităţii de învăţământ susţine că scăderea notei la purtare nu are nicio legătură cu discriminarea confesională. Totodată, nu vrea să precizeze motivul care a determinat şcoala să ia o asemenea decizie. “Modul în care ea a fost evaluată la purtare este obiectiv, nu ţinem cont de astfel de considerente atunci când evaluăm comportamentul unui elev de-al nostru. Pentru mine imaginea unei persoane este foarte importantă şi nu pot spune în mediul public care au fost considerentele, dar vă asigur că au fost decizii obiective. Cred că este o elevă care are nevoie de consiliere masivă”, ne-a spus Ilie Dănuţ, director al Liceului Baptist din Timişoara.

Părinţii fetei au sesizat şi Inspectoratul Şcolar, care cercetează cazul. Din primele date, şeful ISJ consideră că reprezentanţii unităţii de învăţământ nu au încălcat nico regulă. „Nu ştim încă dacă este vorba despre o discriminare pe criterii confesionale, dar ţin să asigur comunitatea că Inspectoratul Şcolar nu va îngădui asemenea lucruri. Aici vom face cercetări asupra acestui caz, răspunsul pe care l-am dat noi a fost în pripă formulat, în opinia mea, deşi e semnat şi de mine, nu doar de inspectorul de specialitate, şi vom face cercetări în baza cărora vom trage nişte concluzii pertinente”, a spuns inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Timiş, Cornel Petroman.

Potrivit conducerii Liceului Baptist din Timişoara, fata a depus o cerere pentru a se transfera la o altă unitate de învăţământ, însă nota la purtare rămâne, cel puţin deocamdată, 7.

Liceul Baptist din Timişoara nu se află pentru prima data implicat într-un scandal pe teme religioase. În urma cu aproximativ un an un elev şi-a acuzat profesorul de doctrine biblice că l-a obligat să scrie pe teză “Mărturisesc înaintea lui Dumnezeu că nu am copiat la această teză”. Liceul Baptist din Timişoara face parte din reţeaua de învăţământ a Ministerului Educaţiei şi este obligat să accepte orice elev, indiferent de religie.36Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor