Scandal cu iz politic la un liceu din Timisoara

56Comentarii
Scandal cu iz politic la un liceu din Timisoara
Zeci de părinţi, profesori şi elevi de la Liceul „Vlad Ţepeş” din Timişoara s-au adunat marţi dimineaţa într-o sală a instituţiei de învăţământ pentru a-şi arăta susţinerea faţă de fostul director al liceului, Tiberiu Ciobanu, eliberat din funcţie. Profesorii şi părinţii susţin că acesta ar trebui numit înapoi pe post, dar acest lucru nu s-a întâmplat pentru că la mijloc ar fi unele interese politice.

Dascălii şi părinţii sunt nemulţumiţi de faptul că Tiberiu Ciobanu a fost eliberat din funcţie la sfârşitul lunii august şi nu a fost numit înapoi, deşi a primit acceptul Consiliului de Administraţie din cadrul Inspectoratului Şcolar Timiş.

Tiberiu Ciobanu este profesor de istorie şi director din anul 1998 la Liceul Teoretic „Vlad Ţepeş”, liceu considerat ca fiind unul dintre cele mai sigure din Timişoara. De-a lungul vremii, el a reuşit să câştige respectul şi încrederea profesorilor şi părinţilor elevilor care învaţă în cadrul instituţiei. Ca dovadă că aceştia s-au prezentat într-un număr destul de mare, marţi dimineaţa, într-o sală a liceului, pentru a semna un manifest prin care îşi arată susţinerea pentru fostul director.

La manifestaţie au fost prezenţi şi elevi, care se află încă în vacanţă.

Tiberiu Ciobanu a fost suspendat din funcţie pe data de 31 august, odată cu alţi 180 de directori din întreg judeţul cărora le-au expirat mandatele, potrivit legii. Consiliul de Administraţie din cadrul Inspectoratului Şcolar Timiş a fost de acord ca acesta să continue pe aceeaşi funcţie, însă consiliul are doar un rol consultativ, iar decizia finală trebuie luată de inspectorul şcolar general, Marin Popescu. Care se pare că nu mai este de acord ca Ciobanu să fie în continuare director la Liceul „Vlad Ţepeş”, după cum a anunţat luni. Potrivit liderilor de sindicat, la mijloc s-ar fi strecurat interesele politice. „S-au făcut presiuni în cazul directorului Ciobanu, presiuni asupra PD-L-ului. Vinovaţi sunt miniştrii Oprea şi Funeriu de situaţia creată, ei sunt cei care fac presiuni”, spune Virgil Popescu, liderul Sindicatului „Spiru Haret” Timiş. Unele surse susţin chiar că un deputat de Timiş, Maria Barna, ar fi făcut demersuri pe lângă ministrul Gabriel Oprea, pentru ca lui Ciobanu să nu i se mai prelungească delegaţia pentru funcţia de director.

„Eu sunt de 12 ani la conducerea acestui liceu, e un liceu sigur, nu avem niciun fel de probleme. Chiar dacă mă schimbă, rămân ctitor… Este clar o chestiune politică, se pare că doamna Barna nu mă iubeşte. Ce să fac, nu mă iubesc chiar toate femeile. Am fost surprins de numărul mare de profesori şi părinţi care au dovedit că mă susţin, chiar şi elevi, deşi încă sunt în vacanţă”, ne-a spus Tiberiu Ciobanu.

Întâmpinaţi cu… uşile închise la Inspectoratul Şcolar

După ce părinţii şi profesorii au semnat un manifest la Liceul „Vlad Ţepeş”, aceştia s-au deplasat cu toţii către IŞJ Timiş, pentru a-l înmâna inspectorului general. Aici însă s-au lovit de uşi închise, pe motiv că audienţele cu publicul încep abia la ora 13. După ce au aşteptat răbdători vreme de mai bine de jumătate de oră, timp în care au scandat uşor „Să vină Popescu!”, manifestanţii au încercat să intre pe poarta din dos, însă şi aici s-au lovit de aceleaşi uşi închise. „Ieri (n. r. – luni) am venit doar o mână de oameni, am fost şi la prefectură, am venit şi la inspectorat să vedem ce se întâmplă. De abia ieri dimineaţă am aflat că domnul Ciobanu nu va mai ocupa funcţia de director. Ni s-a spus că suntem prea puţini, azi am venit într-un număr mai mare. Vrem să aflăm pe ce criterii s-a decis că dânsul nu mai este potrivit pentru post”, a spus Diana Sarca, lider de sindicat la Liceul „Vlad Ţepeş”. 

Cu steagul liceului şi un munte de nelămuriri, părinţii, profesorii şi elevii s-au temut că vor rămâne… doar cu întrebările. În cele din urmă însă, Marin Popescu a hotărât să coboare în mulţime, unde a fost luat la rost de cei prezenţi.

„Domnul Ciobanu nu a fost reconfirmat pe funcţie, trebuie să privim lucrurile mai obiectiv şi mai profund de atât. Voi numi un nou director în cursul zilei de azi (n.r. – marţi) şi mai apoi se va organiza concurs. Un director este numit detaşat în 1 septembrie pentru un an, sau până la organizarea concursului”, le-a spus Popescu celor prezenţi. Cu toate acestea, suntem deja în 7 septembrie, iar la Liceul „Vlad Ţepeş” nu a fost numit încă niciun director interimar.

„Noi ne ţinem copiii aici pentru că e o şcoală sigură, ştim că fac ore de la 8 până la 14, există camere de supraveghere, suntem liniştiţi. Dacă nu rămâne domnul Ciobanu în funcţie, însă, suntem pregătiţi chiar să ne mutăm copiii la alte şcoli”, a spus unul dintre părinţii prezenţi la manifestaţie.

Manifestanţii au întrebat în nenumărate rânduri de ce Tiberiu Ciobanu nu mai este potrivit pentru funcţie, însă Marin Popescu s-a dovedit şovăielnic. În cele din urmă, el a susţinut că Ciobanu nu a făcut bine încadrările şi a promis că regulile impuse pe parcursul mandatului acestuia vor fi menţinute şi în continuare, pentru siguranţa elevilor.

„Dacă ne spuneţi că vă veţi asigura că regulile vor fi respectate nu înseamnă că regulile sunt bune? Atunci de ce vreţi să îl înlăturaţi pe Ciobanu?”, a întrebat, la sfârşit, unul dintre părinţii prezenţi la manifestaţie… 

În ceea ce priveşte presiunile politice, inspectorul general Marin Popescu a negat că acestea ar fi existat.

Rămâne de văzut cum se va rezolva situaţia de la Liceul „Vlad Ţepeş”, mai ales că mai este mai puţin de o săptămână până la debutul noului an şcolar, iar potrivit dispoziţiilor ministrului Funeriu orarele pentru fiecare şcoală trebuie făcute până în data de 9 septembrie. 56Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor