Scad preţurile la case pe pieţele supraîncălzite din Europa

Reactualizat la:
schela
schela
După un deceniu de boom imobiliar, regresul înregistrat de piaţa americană a construcţiilor se extinde acum spre Europa.

Costurile ridicate de creditare şi înnăsprirea condiţiilor pentru acordarea de împrumuturi ipotecare îşi fac resimţite efectele şi pe pieţele imobiliare europene. Astfel că în ţări ca Spania şi Irlanda casele se ieftinesc în lipsă de cumpărători.

Industria construcţiilor, care a fost într-o permanentă expan­siune în ultimii 10 ani, a alimentat creşterea eco­nomică din Europa. Astfel că nu este de mirare că problemele de pe piaţa imobiliară ar putea avea repercusiuni asupra întregii economii europene.

În Spania, preţurile caselor s-au dublat în ultimii ani, dar odată cu luna iulie a acestui an, acestea au scăzut simţitor, iar Franţa a experimentat, în al treilea trimestru al lui 2007, prima scădere din ultimul deceniu a preţurilor la locuinţe.

Pe piaţa imobiliară irlandeză, casele au fost cu 1,9% mai ieftine decât în aceeaşi perioadă a lui 2006. În ceea ce priveşte Spania, dobânzile mici au fost principalul stimulent pentru dezvoltarea sectorului imobiliar.

Mai puţine autorizaţii de construcţie

Anul trecut, familiile spaniole au plătit, în medie, de şase ori venitul lor anual pentru a-şi cumpăra o casă, după cum arată datele deţinute de Banca Spaniei, citate de “Wall Street Journal”. Construcţiile au ajuns să reprezinte 10% din PIB-ul Spaniei, în comparaţie cu 7% cât reprezintă în SUA.

Numai anul trecut, au fost ridicate 726.000 de noi case în Spania, mai mult decât în Franţa, Germania şi Marea Britanie, în total. Banca Centrală Spaniei a anunţat că, din luna iulie a anului 2007, au fost acordate cu 38% mai puţine autorizaţii de construcţie de locuinţe, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Creşterea dobânzilor este un motiv de îngrijorare pentru spanioli, ţinând cont că 95% din cei care au contractat credite ipotecare au optat pentru dobânzile variabile.

O familie de spanioli care a contractat un credit ipotecar de 200.000 de euro, pe o perioadă de 35 de ani, plătea în medie cam 800 de euro pe lună. Rata lunară a crescut cu încă 200 de euro, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a început procesul de mărire graduală a dobânzii de referinţă.

În al treilea trimestru al acestui an, 22% din băncile europene au raportat înăsprirea condiţiilor de acordare a creditelor ipotecare. Irlanda experimentează o situaţie asemănătoare cu cea a Spaniei, iar scăderea preţului caselor a dus la o micşorare a numărului de locuinţe construite cu peste 20.000, până la 60.000, programate pentru 2008.

Francezii sunt la adăpost de o criză imobiliară

Predilecţia pentru închiriere a germanilor a menţinut preţurile caselor din această ţară la un nivel scăzut. Analiştii estimează că şi în Franţa o scădere a preţului caselor va fi treptată, în mare parte pentru că guvernul a limitat construcţia de noi locuinţe, iar majoritatea francezilor au contractat credite ipotecare cu dobânzi fixe, ceea ce-i face mai puţin vulnerabili la un colaps al pieţei imobiliare.

Piaţa cea mai predispusă la o criză imobiliară pare să fie însă Marea Britanie, unde casele sunt supraevaluate cu 40%, după cum afirmă Fondul Monetar Internaţional (FMI). Preţul unei locuinţe aici reprezintă de nouă ori venitul anual.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !