Sărbătoare la malul Mării

Ziua Marinei
Ziua Marinei
Sfânta Maria este considerată ocrotitoarea marinarilor români, iar în fiecare an, la 15 august, în toate porturile şi oraşele de la mare şi de la Dunăre, pe toate navele maritime şi fluviale, se sărbătoreşte Ziua Marinei Române, care este şi Ziua Forţelor Navale.

Ziua Marinei reprezintă pentru toţi marinarii români, militari şi civili, un moment deosebit. Evenimentul, care coincide cu sărbătoarea religioasă Sfânta Maria, considerată ocrotitoarea marinarilor, a fost organizat pentru prima dată în anul 1902, pe crucişătorul Elisabeta, prima navă de acest tip a marinei noastre.

Ziua Marinei a fost sărbătorită la data de 15 august până în anul 1947. Apoi, până în anul 1953, marinarii români au sărbătorit ziua marinei în ultima duminică a lunii iulie, când era şi Ziua Marinei Uniunii Sovietice. În 1953, printr-un decret al Prezidiului Marii Adunări Naţionale, s-a instituit Ziua Marinei Militare Române, care se sărbătorea în prima duminică a lunii august. În aceeaşi zi, alături de marina militară sărbătorea şi marina comercială, evenimente fiind organizate în toate porturile maritime şi fluviale din ţară. Din acest motiv, în 1954, printr-un ordin al Comandamentului Marinei, sărbătoarea din prima duminica a lunii august a fost numită Ziua Marinei Române.

La adevărata tradiţie a sărbătoririi Zilei Marinei pe 15 august, de sfânta Maria, s-a revenit după revoluţia din 1989. Ziua Marinei Române este sărbătorită în fiecare an de marinarii civili şi militari, cât şi de lucrătorii portuari şi docheri. Din ceremonialul organizat cu această ocazie nu lipsesc salvele de tun şi defilarea gărzii de onoare, fanfara militară – care intonează ritmurile Dunării Albastre -, slujba religioasă sau parada navelor militare şi civile.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor