Sansa Nectariei, un copil vesel cu probleme de auz si vaz

De Adrian Panduru
Sansa Nectariei, un copil vesel cu probleme de auz si vaz
© TION: Sansa Nectariei, un copil vesel cu probleme de auz si vaz
La Timișoara există un centru care dă o șansă copiilor cu deficiențe de auz și de văz. O șansă spre… mai bine. Un centru de Intervenție Timpurie la Copilul cu Surdocecitate sau Deficiențe Senzoriale Multiple funcționează în Timișoara la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Constantin Pufan. Aici, Nectaria a învățat din nou să zâmbească.

Centrul este un proiect al Sense Internațional România, realizat împreună cu Centrul Constantin Pufan. Aici a avut loc, zilele trecute și un Seminar Regional privind Intervenția Timpurie la Copilul cu Surdocecitate sau Deficiențe Senzoriale Multiple. Acest eveniment marchează finalizarea implicării Sense Internațional România în proiectul de intervenție timpurie și trecerea acestuia în responsabilitatea autorităților locale. Dar cel mai bine poate explica utilitatea acestui centru povestea Nectariei.

Nectaria este o fetiță frumoasă și veselă, căreia îi place să se joace și care zâmbește tot timpul. Dar ea nu a fost mereu așa. La naștere, i s-a dat un diagnostic sever: cromozom în inel 13. Mai precis, o boală genetică rară cauzată de o anomalie a cromozomului 13, ce ia forma unui inel. Printre alte complicații, acest diagnostic poate duce la probleme serioase de văz și de auz.

Când Nectaria avea mai puțin de 1 an, dr. Florina Stoica, medicul oftalmolog membru al echipei multidisciplinare din Timișoara, a sfătuit părinții să o ducă pe micuță la Centrul de Sprijin în Intervenție Timpurie deschis de Sense Internațional România în Timișoara, în cadrul Centrului Școlar de Educație Incluzivă Constantin Pufan. Echipa a evaluat-o pe fetiță, care, la acel moment, plângea tot timpul, nu-și putea ține capul drept și rareori răspundea la stimuli vizuali sau obiecte luminoase.

Acum, Nectaria este un copil vesel care a făcut multe progrese. Îi place în mod deosebit patul cu apă, care o face să chicotească și să râdă; de fapt, îi place apa în general. Ambii părinți sunt hotărâți să-i ofere Nectariei tot ce se poate – au confecționat propriile materiale de stimulare senzorială acasă.

„Cel mai important lucru pe care l-am făcut a fost să-i sprijinim pe părinți să-și poată ajuta copilul. Sunt părinți extraordinari, fenomenali… Tatăl ei, specialist IT, a devenit o adevărată resursă la centrul nostru când vine vorba de software special pentru stimulare vizuală. A împărtășit cu noi tot ce a găsit și acum folosim aceste programe și cu alți bebeluși” spune psihologul Gabriela Jianu, de la Centrul de Sprijin în Intervenție Timpurie Timișoara.

Colaborarea dintre Sense Internațional România și Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă

Constantin Pufan datează încă din 2004-2005, când profesori din cadrul școlii au participat la cursul de instruire în domeniul surdocecității și la diferite stagii de dezvoltare profesională în Marea Britanie. În 2006, doi dintre acești specialiști au devenit formatori naționali în domeniul surdocecității. În Timișoara, programul de intervenție timpurie a început încă din anul 2009 și are la bază un parteneriat încheiat între Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Constantin Pufan, Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie, Clinica de Psihiatrie și Neurologie pentru Copii și Adolescenți, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș, Inspectoratul Școlar al Județului Timiș și consultant specialist dr. Dorinela Zaboș.

Din 2013, programul a fost inclus în proiectul Intervenția timpurie la nou-născuții cu deficiențe senzoriale multiple din România – o abordare unică și inovativă inițiată de societatea civilă co-finanțat de Elveția prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă, derulat în perioada 1 august 2013 – 31 iulie 2016. Valoarea totală a proiectului este de 306.750 CHF, din care 214.725 CHF reprezintă co-finanțarea din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeana extinsă.

În proiect s-au colectat datele privind screeningul auditiv a 18.803 nou-născuți, iar 81 de nou-născuți și copii cu deficiențe senzoriale au beneficiat de servicii de intervenție timpurie. Peste 160 de părinți și membri ai familiei au beneficiat de informare și consiliere;

Sense International este o organizație non-guvernamentală înființată în 2001 cu scopul de a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor cu surdocecitate și deficiențe senzoriale multiple din România. Este unica organizație din România care dezvoltă programe în beneficiul persoanelor cu surdocecitate www.surdocecitate.ro.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor