Sănătatea la români nu prea contează

4Comentarii
Sănătatea la români nu prea contează
De mai bine de un an, în România se află în derulare Programul naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei. Cei interesaţi de starea lor de sănaătate nu trebuiau să facă decât un minim efort cu talonul primit de la Ministerul Sănătaţii Publice.

Să intre în posesia lui şi să se deplaseze la cel mai apropiat laborator, pentru a putea fi apoi monitorizaţi în asistenţa medicală primară. Din cei 650 000 de cetaţeni din judeţul Timiş, şi-au făcut analizele doar 281 534 de persoane. După o statistică întocmită de Direcţia de Sănătate Publică Timiş s-a constatat că, la capitolul afecţiuni, în Timiş conduce detaşat diabetul zaharat de tip 2, adică 93 755 persoane ar putea dezvolta această boală. Îngrijorător este faptul că, dintre aceştia, nu s-au aflat nici jumătate între persoanele investigate. Medicii specialişti din Timiş atrag atenţia pe această cale celor care nu au apucat să intre în posesia taloanelor să se grăbească să o facă pentru a afla dacă starea lor de sănătate este sau nu „perfectă”. Conferenţiar Romulus Timar, medic primar în cadrul secţiei de diabetologie din cadrul Spiatlului Judeţean Timiş afirmă că „diabetul zaharat este principala cauză de orbire, a amputaţiilor la membrelor inferioare şi a insuficienţei renale în ţările dezvoltate. Principalii factori de risc la acest diagnostic sunt : diabetul ereditar (moştenit de la rudele de gradul I – mamă, tată, frate, soră…), supraponderea şi obezitatea, sedentarismul şi, evident, stresul. Cine prezintă aceşti factori de risc ar trebui să îşi facă un control anual al glicemiei… pe nemâncate . Alte persoane cărora li se indică efectuarea acestei analize sunt cele cu hipertesiune arterială, cu dislipidemiei (cu lipidele crecute), celor care prezintă boli cardiovasculare, dar şi femeilor care au născut copii cu greutate la naştere mai mare de 4 000 grame”. Rămâne, în cele din urmă, la latitudinea fiecăruia cum doreşte să-şi trăiască viaţa mai departe, dar dacă avem ocazia sa ne-o trăim în condiţii decente şi sigure, de ce nu ?!

***

În ultmul timp s-au iscat mai multe dicuţii pe tema primirii taloanelor de analize medicale din partea Ministerului de Sănătate Publică. Deci, „nu suntem într-atât de ocupaţi, chiar vrem să ne facem analizele, dar nu găsim găsim taloanele nici la Casa judeţeană de Asigurări de Sănătate Publică, nici la primărie şi nici acasă nu l-am primit. În cazul ăsta cum aş putea să-mi fac analizele?” se plânge un timişorean. Cu siguranţă că se poate întâmpla şi aşa ceva, şi din câte am înţeles nu este un caz singular. Pentru ca situaţia să fie cât mai clară subliniem faptul că poştaşul nu a lăsat talonul în poştă, fără să primescă o semnătură prin care cetăţeanul specifică faptul  că a intrat în posesia lui. Ce-i drept se putea pierde pe traseul dintre poştă şi CJAST, la returnare. În astfel de situaţii cel în cauză trebuie să se prezinte la Autoritatea Publică de Sănătate unde trebuie să completeze un formular prin care reiese faptul că nu a intrat în posesia talonului, iar acesta va fi retipărit, în cel mai scurt timp. Totul este să se anunţe la timp.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor